Kasparov se je vrnil za šahovnico

Na hitropoteznem turnirju v St. Louisu je 54-letni ruski zvezdnik remiziral s pol mlajšim rojakom Sergejem Karjakinom.

Objavljeno
15. avgust 2017 13.35
J. P.
J. P.

St. Louis - Legendarni ruski velemojster Gari Kasparov se je vrnil za šahovnico. Potem ko je bil desetletje in pol med najuspešnejšimi svetovnimi tekmovalci in si pridobil sloves superzvezdnika, se je leta 2005 upokojil in se povsem posvetil delu v politiki. A strast do šaha je bila očitno premočna in včeraj je onkraj »luže«, v St. Louisu, ponovno zaigral na uradnem turnirju in remiziral s pol mlajšim rojakom, 27-letnim v Ukrajini rojenim Sergejem Karjakinom. Prireditelji so sicer 54-letnemu Kasparovu podelili posebno povabilo.

»Sem razmeroma zadovoljen. Načrt je bil preživeti uvodni dan. Moram sem prilagoditi, zame je to skoraj povsem novo ozračje. Za začetek je bilo v redu, v nadaljevanju pa bom že napadalnejši,« je strnil vtise povratnik za šahovnico, Karjakin pa mu je že pred obračunom namenil nekaj laskavih besed: »Sanjal sem, da bom nekoč igral proti enemu največjih šahistov vseh časov.« Kasparov na hitropoteznem tekmovanju resda ne sodi v ožji krog favoritov, če mu bo pripadel kos 150.000 dolarjev težke pogače, pa bo, kot je že napovedal, sredstva namenil za razvoj šaha v Afriki.

Ruski as se po tekmovalni upokojitvi ni povsem izločil iz šahovskega sveta, saj je ob ekshibicijskih dvobojih, kot poroča STA, leta 2014 skušal s predsedniškega stolčka pri Mednarodni šahovski zvezi sklatiti bogatega Kirsana Iljumžinova. V domovini je v zadnjem desetletju postal resen politični akter v okviru opozicijske stranke Druga Rusija, leta 2008 je tudi kandidiral za predsednika in bil tri leta pozneje navzoč na demonstracijah proti Vladimirju Putinu. Leta 2012 so ga aretirali po shodu v podporo feministični pankovski skupini Pussy Riot, po izgonu iz Rusije se je ustalil v New Yorku, zadnja tri leta ima tudi hrvaški potni list.