Kauzer pred SP ujel formo

Hrastničan za las ob zmago v Bratislavi, Anže Berčič do brona v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Objavljeno
25. avgust 2013 01.46
Peter Kauzer Tacen 17. avgust 2013
T. V., šport
T. V., šport
Bratislava – Peter Kauzer potrjuje čedalje boljšo formo pred vrhuncem slalomske sezone na divjih vodah, septembrskim svetovnim prvenstvom v Pragi. Na finalu svetovnega pokala se je še drugi konec tedna zapovrstjo zavihtel na zmagovalni oder, po tacenski zmagi je bil tokrat drugi. Do zadnje postaje vodilni kanuist Anže Berčič je ostal praznih rok.

Kauzer je na prizorišču nekaterih svojih največjih uspehov – v Bratislavi je leta 2011 drugič v karieri postal svetovni prvak, leto pred tem pa evropski – nastopil zelo zanesljivo. Skozi kvalifikacije se je prebil kot tretji, skozi polfinale pa kot četrti in nato odločilni nastop opravil domala brezhibno. Zmago mu je kot zadnji finalist odnesel šele Nemec Sebastian Schubert, in to za pičlih 47 stotink, potem ko si je prednost nabral šele v zadnjih nekaj desetih metrih proge. Prav ta malenkostna časovna razlika pa je Kauzerju preprečila, da bi na zmagovalni oder stopil tudi v skupnem seštevku, kjer je končal kot četrti, z zmago pa bi se zavihtel do srebra. Hrastničanov uspeh je včeraj dopolnil bržkone kar najstalnejši član kajakaške ekipe letos, za letos tudi član reprezentance do 23 let, Martin Albreht, ki je tudi tokrat priveslal v finale (6.), zanimivo pa je, da so včeraj kar štirje finalisti v tej kategoriji končali z izpuščenimi vratci. Simon Brus je bil 16., Janoš Peterlin 33.

Bolj razočaran je bil včeraj Berčič, saj je po dveh zmagah na prejšnjih tekmah v Seu d'Urgellu in Tacnu, ki sta mu prinesli tudi vodstvo v svetovnem pokalu med kanuisti, včeraj kot 14. ostal daleč pred vrati finala, kar ga je porinilo po lestvici navzdol tudi v svetovnem pokalu. Kljub temu je član tacenskega kluba dosegel največji uspeh v karieri svetovnega pokala, saj leto 2013 končuje kot tretji najboljši na svetu, kar je deveta slovenska kolajna doslej. Bron so pred njim osvojili Albin Čižman (1989), Fedja Marušič (1996, 1999), Nina Mozetič (2009) in dvojec Luka Božič-Sašo Taljat (2012). Najboljši v kvalifikacijah Benjamin Savšek je bil 25., Luka Božič pa 21. Danes bodo še odločilne tekme kajakašic in dvojcev.

»Jezi me, ker sem zaradi slabega prvega dela sezone ostal brez uvrstitve na zmagovalni oder v skupnem seštevku svetovnega pokala, po drugi strani pa sem vesel, da sem se po teh slabih nastopih pobral. Dosegel sem druge stopničke v enem tednu in si potrdil, da sem tudi s slabim nastopom lahko zraven najboljših. So pa ti zadnji uspehi prava podlaga za zadnje tri tedne pred SP,« je dejal Kauzer, ki sicer z izvedbo finalnega nastopa ni bil najbolj zadovoljen, saj je ocenil, da je predvsem v prvi četrtini veslal zunaj pravega ritma. Z zadnjim nizom se je tako približal načrtom z začetka sezone, ki pa jih je njegov kolega Berčič že precej presegel, saj, kot pravi, sploh ni računal na takšno bero.