Kauzer se je preselil v Martikanov čoln

Pred slovenskimi slalomisti na divjih vodah je danes v Avstraliji prva tekma sezone.

Objavljeno
09. februar 2012 21.19
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Penrith - Domala popoln slovenski paket slalomistov na divjih vodah danes v Avstraliji čaka prva tekma sezone, ki bo za gostitelje Avstralce obenem tudi prva izbirna za sestavo olimpijske ekipe za London.

Številčna slovenska reprezentanca, v kateri so kajakaši Peter Kauzer, Janoš Peterlin, Martin Albreht, Matej Poljanec, Urša Kragelj in Eva Terčelj, kanuisti Benjamin Savšek, Anže Berčič, Jure Lenarčič in Blaž Cof ter dva dvojca, današnja dobitnika Bloudkove plakete Luka Božič in Sašo Taljat, ter Luka Slapšak - Urban Jarc, ima sicer do izbirnih tekem mesece treninga, saj se bodo potniki odrejali šele sredi pomladi. A bo zanjo nastop v Penrithu, na olimpijski progi iz leta 2000, sila pomemben pokazatelj dela preko zime, po katerem se bodo sicer še enkrat preizkusili konec meseca v okviru oceanskega prvenstva.

Slovenska reprezentanca je letos številčnejša tudi zaradi zaprtja proge v Atenah, kar je denimo kanuiste primoralo k selitvi na celino »tam doli«, od prvotno načrtovanih potnikov pa manjkata le oba člana zlatega kajakaškega moštva z lanskega EP Jure Meglič in Simon Brus, prvi počasi lovi formo po dveh operacijah hrbtenice, drugi zaradi počene ključnice s smučanja v Nassfeldu.

V Penrithu je te dni že izjemno huda gneča, ki jo je »zakuhala« tudi Mednarodna kajakaška zveza. Potem ko si je jeseni zamislila, da bi Avstralci konec tega mesec aorganizirali še tekmo svetovnega pokala, je na jug pohitel še marsikdo, ki sprva tega ni imel v načrtu. Že na odprtem prvenstvu Avstralije, ki bo trajalo do nedelje, bo tako nastopilo prek 200 slalomistov iz 24 držav, podobna pa naj bi bila udeležba tudi na prvenstvo Oceanije na isti progi, ki bo sledilo čez dva tedna.

Med tistimi, ki so tam že zdaj najdlje, ostal pa bo še en mesec, je tudi svetovni prvak Kauzer, ki rutino v Avstraliji razbija s kombiniranimi treningi s tekmeci, a, kot pravi, ta čas težko oceni, kje se kdo nahaja s trenutno pripravljenostjo, »Podrobno spremljam predvsem tiste, ki naj bi bili moji neposredni tekmeci na OI, skupaj smo naredili tudi nekaj treningov, a od tega dobiš kvečjemu kakšen podatek, kako trenirajo, ne pa, kako dobri so ta čas,« pravi Kauzer, ki si je vsakdanjik na jugu popestril tudi z veslanjem v kanuju večkratnega svetovnega in olimpijskega prvaka MIchala Martikana.

Pri ženskah bo na štartu tudi svetovna prvakinja Corinna Kuhnle, pa šesta, sedma in deveta kajakašica z lanskega SP, Avstrijka Violetta Oblinger-Peters, Slovakinja Elena Kaliska in naša Terčeljeva, medtem ko so nastop med kanuisti potrdili vsi trije nosilci odličij s SP 2011, Francoz Denis Gargaud Chanut, Nemec Nico Bettge in Slovak Matej Benuš. »Z izjemo bratov Hochshorner in Jane Dukatove so na štartu vsi najboljši tekmovalci. Za domače tekmovalce bo tekma izredno pomembna, saj se jim z njo začenja serija izbirnih tekmovanj za olimpijske igre v Londonu. Vsi ostali pa bodo na tekmi ta vikend kot tudi na prvenstvu Oceanije, ki bo na isti progi čez štirinajst dni preverili, kako so opravili s prvim delom priprav na olimpijsko sezono, pravi direktor slovenske reprezentance Andrej Jelenc, ki se je prav te dni pridružil slovenski odpravi v Avstraliji.