Kauzer svojevrstni rekorder, ki še ni rekel zadnje

Kajakaštvo: slalomisti danes v kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Glede na bilanco zadnjih 20 let kolajna neizogibna.

Objavljeno
29. maj 2015 10.00
tlo kajak
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Ljubljana – Bilanca slovenskih slalomistov v skoraj 20 letih zgodovine EP pred začetkom novega šampionata v Nemčiji ne dopušča prevelikega dvoma. Presenečenje bi bilo, če bi se po 22 kolajnah, od tega osmih posamičnih, tokrat vrnili domov praznih rok.

Po odmevnem dosežku kliče tudi sezona: s kolajno bi bilo lažje začeti lov na OI, katerega sezono bodo odprli septembra. Nalogo lahko skazi le termin, EP je prvo veliko tekmovanje v novem tekmovalnem letu, zato bo napak več, neznanka Slovencev pa tudi pripravljenost tekmecev, ki po vrsti vsi že zrejo proti Riu de Janeiru 2015. Kar polovica slovenske reprezentance se je že vpisala na seznam dobitnikov kolajn s prvenstva stare celine, med njimi vsi trije kanuisti, Luka Božič, Benjamin Savšek in Anže Berčič, ki so zadnji dve leti stalni člani zmagovalnega odra na moštveni tekmi, lani so vrhunec dosegli s prvo evropsko lovoriko v tej kategoriji v zgodovini slovenskega slaloma. Tudi proga v Markkleebergu jim ni neznanka, saj je že gostila tekmo svetovnega pokala, vseeno pa je 12-glava reprezentanca, ki je na prizorišču dober teden, izkoristila vsako minuto treninga, direktor Andrej Jelenc pa letvico pričakovanja pričakovano postavlja visoko.

Današnje kvalifikacije vseh kategorij (pretiranega) osipa tako ne bi smele prinesti, v soboto pa bodo EP že končali kanuisti, kanuistke in kajakašice, tako med posamezniki kot v moštvenih nastopih. »Vem, da sem sposoben priti v finale, potem pa upam na dobro vožnjo. Upam, da se mi bo izšlo tako kot pred tremi leti na EP, kjer sem bil tretji. Višje mi na EP še ni uspelo priti. Je pa linija med uspehom in neuspehom v finalu tanka, saj je konkurenca močna,« pravi Savšek, ki meri na ubranitev zlatega odličja v 3xC-1, saj je prepričan, da so od lani kvečjemu naredili korak naprej, četudi gre na ekipni tekmi tudi za svojevrstno loterijo. Ki pa je, mimogrede, Slovencem očitno pisana na kožo, Peter Kauzer jo je denimo z različnimi »partnerji« dobil kar štirikrat v karieri. S še štirimi posamičnimi je tako svojevrstni slovenski rekorder, ki pa še ni rekel zadnje besede.

Zanj se letos začenja novo obdobje, saj je za njim prvič dolg tekmovalni post zaradi poškodbe, četudi pri njegovih ambicijah tega ni zaznati. Potihem so podobne kot recimo pri dvojcu Sašo Taljat-Božič, svetovnih prvakih, ki sta se v zadnjih tednih držala preverjene formule, manj veslala skupaj, zato več časa pustila Božiču za pripravo na kanuistični nastop, vseeno pa v njunem taboru ne zanikajo možnosti kolajne. Trener Dejan Testen nemški nastop pričakuje z zvrhano mero mirnosti, okoli njega niso dvigali preveč prahu. Ko so lani slavili svetovno lovoriko, je bil načrt nadaljnjih priprav že v predalu in se je odvijal le proti OI. »A močna sta dovolj, da že na EP prideta visoko,« pravi.

V zadnjih dneh so vsi kar hiteli z objavljanjem skupnih fotografij s prizorišča, ki kažejo na sproščeno vzdušje, tudi pri ženskah, kjer izstopata najbolj izkušeni. Urša Kragelj je imela sicer tudi minule tedne zdravstvene težave, a je po bronu 2010 željna še kakšnega uspeha, ki je vodilni motiv tudi Eve Terčelj. Aprilsko SP do 23 let je ni potešilo, rezultat je bil slabši od načrtovanega, po velikih zimskih spremembah in tudi menjavi trenerja zdaj stavi na EP.