Kauzerju manjkalo treninga, a ob bučni podpori ni razočaral

V kvalifikacijah pred zadnjo tekmo svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah je bila uspešna velika večina Slovencev.

Objavljeno
09. september 2016 21.08
veslanje Kauzer
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA
Tacen - S kvalifikacijami se je v Tacnu začela zadnja tekma svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah. Slovenci so bili uspešni, saj je v kvalifikacijah obstala le debitantka na tekmah svetovnega pokala, kanuistka Lea Novak, najbolj pa sta izstopala Peter Kauzer, ki je bil drugi med kajakaši, Eva Terčelj pa druga med kajakašicami.

Uvodni dan svetovnega pokala v Tacnu so ob bučni podpori učencev in učenk ljubljanskih in hrastniških šol ter drugih navijačev slovenski slalomisti na divjih vodah svojo nalogo opravili z odliko. Kauzer, ki v zadnjih dneh zaradi številnih obveznosti ni opravil prav veliko treninga, ni razočaral. »Manjkalo mi je nekaj treninga. V Tacnu je tako, da se v primeru, da čoln ne steče, zelo mučiš. Že začetni sprint na startu sem moral vzeti bolj na lahko, da me potem ne bi preveč pobralo. Na vrhu mi čoln ni stekel. Pazil sem, da ne bi udaril kakšnih vrat. Mučil sem se od starta do cilja, tudi zaradi tega, ker nisem imel toliko treninga v zadnjem času. Na koncu sem bil presenečen nad doseženim časom. Zdaj je pomembno, da sem se uvrstil v polfinale. Bilo je zelo 'luštno', glede na to, koliko otrok nas je prišlo spodbujat. Na tribunah je bilo zelo lepo vzdušje. Danes sem bil bolj živčen kot na olimpijskih igrah, ko sem videl otroke, ki so navijali za nas. To je že dobra generalka za jutri, ko bodo glavne tekme. Upam, da bo prišlo čim več ljudi,« je povedal olimpijski junak, ki je imel polne roke dela z avtogrami.

Njegov uspeh je s sedmim mestom dopolnil Martin Albreht, Martin Srabotnik je bil 17., Janoš Peterlin pa 20. Vsi so napredovali z rezultatom prve kvalifikacijske vožnje. Najboljši je bil Američan Michal Smolen, tretji pa je bil Čeh Vit Prindiš.

Terčeljeva si je napredovanje v polfinale zagotovila z drugim časom prve kvalifikacijske vožnje. Od nje je bila hitrejša le Avstralka Jessica Fox, tretja pa je bila Slovakinja Jana Dukatova. Za vsega stotinko sekunde je napredovanje v polfinale po prvem nastopu zgrešila Lea Novak, ki je bila 21. Urša Kragelj je prav tako morala nastopiti v drugo, kjer pa je nato postavila najboljši čas in se zanesljivo uvrstila v nedeljski polfinale. V nedeljo bo znova veslala tudi Ajda Novak, ki je v drugo zasedla peto mesto.

V sobotnem polfinalu bodo imeli v slovenskem taboru dve predstavnici med kanuistkami. Alji Kozorog je uspelo napredovati že po prvem nastopu, ko je bila deseta. Po drugi vožnji si je oddahnila tudi Nina Bizjak, ki je ujela še zadnje mesto med polfinalistkami. Najboljši čas je postavila španska kanuistka Nuria Vilarrubla, druga je bila Avstralka Jessica Fox, tretja pa Britanka Mallory Franklin.

Zelo uspešni so bili tudi kanuisti. Jure Lenarčič je z manj kot dvema sekundama zaostanka za vodilnim Slovakom Matejem Benušem zasedel peto mesto, Anže Berčič je bil osmi, Benjamin Savšek pa deveti. V drugo se je s četrtim časom v polfinale prebil tudi Blaž Cof. Za vodilnim Benušem sta se zvrstila Američan Casey Eichfeld in Francoz Nicolas Peschier.

Tik za najboljšo trojico sta kvalifikacijski nastop končala Luka Božič in Sašo Taljat, ki sta se s četrtim časom brez težav uvrstila v naslednjo fazo tekmovanja.

V soboto se bodo polfinalne preizkušnje začele ob 9. uri. Najprej se bodo za finale potegovali kanuisti, nato kanuistke, na koncu pa še kajakaši. Finalne tekme se bodo začele ob 12.30. Po koncu slalomskega tekmovanja pa bo sledila še tekma v slalomskem krosu, ki je novost v letošnji seriji tekem za svetovni pokal.