Kdaj Slovenci v svetovno ligo, če ne prav zdaj?

Odbojka: pred zadnjima dvobojema vodilnih zasedb skupine B v evropski ligi imajo naši fantje točko zaloge pred zadnjimi tekmeci Makedonci.

Objavljeno
29. junij 2014 18.12
Maribor - odbojka - Slovenija in Turčija - od leve: Uroš Pavlovič, Jan Pokeršnik in Yasin Aydin
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Maribor – Še tretji teden zapored so slovenski odbojkarji dokazali, da so nesporni favoriti v letošnji evropski ligi. Ne le v svoji skupini B, temveč tudi za končno zmago, ki ponuja veliko. Zato odgovorni pri krovni zvezi verjetno že tuhtajo o tem, ali bo neponovljiva priložnost za nastopanje v svetovni ligi uresničljiva tudi finančno.

Vse bi bilo treba vložiti v to, da se zlata generacija naših fantov, ki se ji leta počasi iztekajo, končno preizkusi tudi v poletnem tekmovanju svetovne elite. Igralci in trenerski štab na čelu z Luko Slabetom bodo svoje zagotovo naredili, žogica bo nato pri vodilnih možeh odbojkarske zveze, ki bodo morali sodelovanju v svetovni ligi, ta pač ni poceni, prižgati zeleno luč. Navsezadnje je bilo ravno preboju na najvišjo možno stopničko podrejeno letošnje nastopanje v evropski ligi. Za nameček bodo fantje, če se bodo lahko od prihodnje sezone naprej merili s samimi odbojkarskimi velesilami, zaprli usta tistim večnim nergačem, ki trdijo, da je prav pomanjkanje izkušenj z največjih tekmovanj razlog za to, da Slovenci ne znajo narediti pričakovanega koraka naprej na evropskih prvenstvih.

Oba mariborska dvoboja s Turki sta potrdila moč Slabetove čete, pri kateri kapetanu Tinetu Urnautu sploh ni bilo treba na parket, prvi korektor Mitja Gasparini pa je svoje opravil že na prvi tekmi in nato spet sédel na klop. Sta pa selektorju ponudila tudi odgovor na vprašanje, kje še tičijo rezerve pred ključnima dvobojema (konec tedna prav tako v Mariboru) z Makedonci, ki so naše fante dvakrat temeljito namučili v nedavnih kvalifikacijah za EP 2015 in obakrat izgubili šele po petih nizih. Prva rezerva je zagotovo sprejem, v tem pogledu so bili namreč Turki, ki so skupaj v dveh poskusih primazali kar 16 (!) asov, celo prepričljivejši. Druga rezerva je učinek s prvega tempa, saj sta bila oba udarna srednja blokerja Danijel Koncilja in Uroš Pavlovič celo najmanj uspešna slovenska napadalca (le 35-odstotna bera penalov), pa čeravno je s tega igralnega mesta najlaže in najzanesljiveje dosegati točke.

»Zadovoljen sem s še šesto zmago brez oddanega niza. Drugi obračun s Turčijo je bil zahtevnejši od prvega, saj neobremenjeni tekmeci niso imeli česa izgubiti, moji izbranci so delovali rahlo utrujeno. Očitna je tudi zasičenost z odbojko, za nameček v dvorani ni bilo prezračevanja, zato so bile razmere za igro domala nevzdržne. Zdaj si igralci zaslužijo kratek oddih, nato pa že začnemo priprave za odločilni tekmi za 1. mesto v skupini proti Makedoniji,« je strnil vtise selektor. Dvoboja vodilnih skupine B, ki sta si že zagotovila preboj v polfinale, bosta v soboto in nedeljo (obakrat ob 20.30), znova v Lukni. Naši fantje imajo trenutno točko zaloge in za to, da ostanejo pred neugodnimi Makedonci tudi po koncu rednega dela, potrebujejo vsaj eno zmago brez izgubljene točke.