Klasični šprint priložnost za Božiča, Bole nared za OI

V prvi polovici Toura se je med štirimi Slovenci vse vrtelo okrog Brajkoviča, v Alpah je bil na očeh Kristjan Koren.

Objavljeno
14. julij 2012 10.41
V. D., šport
V. D., šport
Annonay – Jani Brajkovič je bil z vsemi nesrečami in vrhunskimi nastopi prvi med Slovenci na Touru. Navsezadnje je tudi z dvema 8. mestoma dosegel najboljši uvrstitvi, z imenitnimi alpskimi predstavami pa se je prebil v deseterico. Preostala trojka – Borut Božič, Grega Bole in Kristjan Koren – je bila v službi pomočnikov, počasi pa izstopa iz sence.

V njim primernih etapah napovedujejo veliko bolj aktivne nastope. Že danes bo imel veliko priložnost najboljši slovenski šprinter Božič. Trinajsta etapa je namreč povsem ravninska in po okusu klasičnih šprinterjev. Idrijec, ki v peti etapi zaradi nesreče (v prvi ga je podrl avtomobil sodnikov) v Saint Quentinu ni zmogel stoodstotno šprintati in je zasedel 13. mesto, je v nadaljevanju dirke kolesaril hladno-vroče. Dokler je lahko, je pomagal Brajkoviču, potem pa je v cilj prihajal v skupini šprinterjev oziroma takoimenovanem »gruppettu« – blizu časovni zapori. Če bi sodili po zadnji alpski preizkušnji, v kateri je imel obilico težav že na drugem klancu, potem se mu danes ne piše najbolje. »Seveda bom poskušal doseči kaj več kot zgolj sodelovati v šprintu. Res pa je, da nimam pravega občutka, koliko zmorem,« Božič upa, da bo v nogah dovolj eksplozivne moči za boj s Cavendishem, Saganom, Greiplom in Gossom.

Grega Bole ima dober občutek, da bo do OI v vrhunski formi. Navsezadnje je bil to zanj cilj tudi na Touru. Težav z ritmom in sledenjem najboljšim šprinterjem nima več toliko, kot jih je imel v prvem tednu. Iz dneva v dan se počuti bolje. Čeprav ne ve, koliko je ta čas dejansko močan, pa si želi dobro akcijo. Upa seveda, da se mu bo sreča nasmehnila. Če ne danes, pa v naslednjem tednu, ko bosta dve etapi njegovemu kolesarskemu profilu pisani na kožo – ponedeljkova 16. in petkova 19. s po štirimi klančki. Z mislimi je sicer že v Londonu. Na vprašanje, kako močni so favoriti olimpijske dirke na Touru, je odgovoril, da najbolj izstopata Peter Sagan in Matthew Goss, ki sta zelo dobra na klancih. Pomenljivo pa je dodal, da bo o dejanski formi olimpijskih favoritov kaj več povedal po koncu Toura, ko si bo spočil ... V Liquigasu pravijo, da je Kristjan Koren zelo predan pomočnik, kakršnih je malo na svetu. Vselej nasmejani Primorec je pravzaprav deklica za vse. V prvem tednu je vseskozi rezal veter za Sagana in Vincenza Nibalija. V alpskih etapah je bil klanec pred skupino favoritov, da bi pomagal Nibaliju, če bi se mu kaj zalomilo. V včerajšnji etapi je bil pobudnik pobega, ki ga je uspešno končala peterka z zmagovalcem Davidom Millarjem na čelu. »Na drugem klancu sem izgubil stik z ubežno skupino in ubral svoj ritem. Počakal sem Sagana, ki je želel priti prvi do letečega cilja. Žal je bilo do njegove točke še 50 kilometrov. Ekipa Gossa, sicer največjega tekmeca v boju za zeleno majico, je v dolini narekovala tako močan ritem, da nam akcija ni uspela,« je povedal o drugem poskusu pobega Primorec. Če je bil prvi v kraljevski alpski etapi obsojen na neuspeh, pa je bil drugi pravšnja akcija. Kot kaže, v nadaljevanju ne bo odnehal. Pravi, da mu manjka le kanček sreče.

V Liquigasu so seveda vse podredili tretjeuvrščenemu Nibaliju, ki je ta čas edini resni tekmec Bradleyju Wigginsu, Chrisu Froomu in druščini. Koren poudarja, da je Nibali v formi za vrh in suveren, kot še nikoli ni bil. Kot povprečen kronometrist pa se seveda zaveda, da bo moral priložnosti za napad na rumeno majico iskati v Pirenejih in bržkone v nedeljski etapi na spustu (Wiggins in Fromme sta pokazala precej slabosti), ki je po dveh gorskih ciljih 1. kategorije na Port de Lers (1517 m – 11,4 km – 7 %) in Mur de Peguere (1375 m – 9,3 km – 7,9 %), dolg kar 31 kilometrov. Od konca spusta do cilja v Foixu pa je le še dobrih 10 kilometrov.