Klavora aboniran na drugo mesto

Športna gimnastika: slovenski telovadci uspešni tudi na tretji postaji svetovnega pokala v Cottbusu.

Objavljeno
02. april 2016 23.59
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Tudi s tretje postaje svetovnega pokala v športni gimnastiki se bodo slovenski telovadci vrnili s šopkom uvrstitev na oder za zmagovalce. Tri so namreč zbrali prvi finalni dan v Cottbusu, ko je bil Rok Klavora na parterju drugi, Sašo Bertoncelj na konju z ročaji in Tjaša Kysselef na preskoku pa sta osvojila tretje mesto.

Vse kaže, da je Rok Klavora v tej sezoni aboniran na 2. mesta. Tik za zmagovalcem je pristal najprej v Bakuju, nato v Dohi in zdaj še v Cottbusu. In tako kot nazadnje je tudi tokrat pred njim končal le Brazilec Diego Hypolito, ki je bil z oceno 15,466 nedosegljiv za Ljubljančana, ki so mu sodniki namenili 14,866, pri čemer je bila šest desetink tudi razlika v njunih izhodiščnih ocenah. »Pričakoval sem malo višjo oceno, denimo 15,100 ali 15,200, saj je bil moj nastop zelo lep, brez kakšne omembe vredne napake, a Hypolita nikakor ne bi mogel ujeti. Tudi če bi se predstavil z malo težjo sestavo. Sicer sem pred finalom treniral tudi to različico, a ker sem nastopil zadnji, sem imel možnost taktiziranja. Videl sem, da Hypolita ne bom mogel prehiteti, tedaj drugouvrščeni Oleg Vernjajev pa je imel oceno 14,833 in vedel sem, da je to dosegljivo z lažjo vajo. Zato sem se odločil za zanesljivejšo, lepšo izvedbo in uspelo je,« je bil zadovoljen Klavora, v tej sezoni najboljši slovenski telovadec, ki se lahko pohvali s stalnostjo, saj se mu od šestih nastopov ni ponesrečil prav nobeden.

Še z druge zaporedne tekme (potem ko je prvo izpustil) pa se s 3. mestom vrača Sašo Bertoncelj, ki je zaradi hudih bolečin v želodcu nekaj ur pred začetkom razmišljal, da ne bo mogel nastopiti, tako da je njegov trener Sebastijan Piletič že obvestil tudi Maxima Gentgesa, prvo rezervo, naj bo nared, če bo treba vskočiti namesto Škofjeločana. Slednji je nato le zbral moči za finale, ob tem seveda opustil misli, da bi tokrat naredil še korak naprej in poskusil s težjo sestavo (izhodiščna ocena 16,500), a tudi lažja je bila dovolj. Z nekoliko sreče, pač. »Da, konj se je spet izkazal za konja … Vsi tekmeci so delali velike napake, vaje so bile slabe, sam pa sem s svojo kar zadovoljen, le pri prvini wu mi je nekoliko razširilo noge, zato je bilo slabše takoj za tem še vreteno, drugo pa je bilo dobro,« je ocenil Bertoncelj, ki je imel skupaj z Norvežanom Stianom Skjerahaugom najnižjo izhodiščno oceno (16,100) od vseh finalistov, a če je Norvežan končal na 8. mestu, je Slovenec predse spustil le olimpijskega podprvaka Louisa Smitha, ki je za sestavo z izhodiščem kar pri 17,200 dobil le 15,100, ter Olega Vernjajeva (17,000; 15,000).

Slovenski trio stopničk je dopolnila Tjaša Kysselef, ki ponavadi v internem dvoboju s Tejo Belak na preskoku potegne krajšo, a tokrat je bilo obratno. Naša najboljša telovadka je namreč pri prvem skoku pristala na zadnji plati, tako da je zasedla 7. mesto (13,599), Kysselefova pa je bila tretja (13,966) za neuničljivo Oksano Čusovitino (14,700) in Jing Wu (14,350). »Glede na to, da imata Čusovitina in Wujeva precej težja skoka, je bil za nas skrajni domet 3. mesto, in če bi Teja pri prvem skoku obstala na nogah, bi ga najverjetneje osvojila ona, tako pa ga je Tjaša,« je komentiral selektor ženske reprezentance Andrej Mavrič. Danes se bo v finalih predstavila le ena Slovenka, in sicer Belakova na gredi.