Klavora, Bertoncelj, Kysselefova in Kamnikarjeva do skupnih zmag v svetovnem pokalu

Slovenski telovadci so v Sombotelu uspešno končali sezono in si priborili štiri skupne zmage v svetovnem pokalu.

Objavljeno
08. oktober 2016 19.21
Gimnastika
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Sombotel - S tekmo v madžarskem Sombotelu se je končala sezona svetovnega pokala v športni gimnastiki. Prvi finalni dan je nastopilo pet Slovencev, na stopničkah pa je končal Rok Klavora z drugim mestom na parterju.

Skupni zmagovalci pokala so Rok Klavora, Sašo Bertoncelj na konju z ročaji, Tjaša Kysselef na preskoku in Ivana Kamnikar na dvovišinski bradlji.

Bertoncelj in Kysselefova sta na Madžarsko prišla kot vodilna v skupnem seštevku, mesti pa na koncu ubranila. Kysselefova je danes končala na četrtem mestu, skupno zmago pa si je razdelila z Uzbekistanko Oksano Čusovitino.

Sašo Bertoncelj je današnjo tekmo končal na šestem mestu, edini, ki bi mu lahko odvzel skupno zmago pa je bil Hrvat Robert Seligman, a do tega ni prišlo.

»Na koncu sem naredil napako pri seskoku, zanihal sem, sodniki mi ga niso priznali. Moram reči, da je bila pravilna odločitev. Ujezilo me je, ker je Kitajec naredil isto napako, pa so mu seskok priznali. Brez te napake bi bil na stopničkah, bil bi vsaj tretji,« je finalni nastop pokomentiral Bertoncelj, o možnostih Seligmana pa je dodal: »Imel je več kot teoretične možnosti, bil je dobro pripravljen. Za finale sem se odločil za težjo vajo. Ni bila slaba, na seskoku sem jim pustil točko in pol. Brez tega pa bi bila vaja zelo lepa,« je dejal Bertoncelj.

Zmage na konju z ročaji se je veselil Krisztian Berki. Bertoncelj je letos na zmagovalnih stopničkah stal štirikrat, dvakrat je bil drugi in dvakrat tretji.

Klavora sezono končal z drugim mestom

Klavora je imel skupno zmago v žepu že pred tekmo v Sombotelu. Na zadnji postaji je zmagal Gvatemalec Jorge Vega Lopez, Klavora je bil drugi, Žiga Šilc pa peti.

»Kot sem začel sezono, sem jo končal. Z drugim mestom. Gvatemalec je takšna majhna petarda, zasluženo je zmagal. Med nama je bila res majhna razlika. Pripravljal sem se na to tekmo za zaključek sezone. Tekma je bila v redu. Vajo sem naredil, kot je treba,« je najprej dejal Klavora, ki je sezono začel s tremi drugimi mesto, nato je zmagal v Ljubljani, vmes bil osmi v Osijeku, še enkrat drugi je bil v Varni.

Čeprav je v Sombotel pripotoval kot skupni zmagovalec, je to odmislil: »Nisem se obremenjeval. Sem zelo vesel skupne zmage, ampak ni bilo nobenega pritiska, nisem smel dati vseh štirih od sebe. Prišel sem pokazati najbolje, kar znam.«

Belakova skupno tretja na preskoku

Teja Belak je preskok končala na skupnem tretjem mestu, v Sombotelu pa ni tekmovala, saj si je po olimpijskih igrah v Riu de Janeiru vzela nekoliko daljši premor.

Kamnikarjeva je na Madžarsko prišla kot tretja v skupnem seštevku, z današnjim osmim mestom pa napredovala na prvega.

»Tjaša je dobro naredila, a ni bilo dovolj za medaljo. Ivana je trikrat padla. Ni bilo najbolje. Na preskoku so bile tri dobre, takšne, ki lahko Tjašo prehitijo in so jo. Ostale niso bile nič posebnega. Na bradlji sta bili dve dobri Kitajki, ena OK Madžarka, to pa je bilo to,« je pa nastopa in konkurenco na preskoku in bradlji komentiral selektor ženske ekipe Andrej Mavrič.

Telovadci in telovadke bodo letos nastopili še na eni tekmi. Cottbus bo med 17. in 20. novembrom gostil tekmo svetovnega pokala, ki pa bo že štela za naslednjo sezono.