Ko je doping kot pomarančni sok

Osebnost tedna: Michele Ferrari - zdravnik, ki je »svetoval« Armstrongu.

Objavljeno
22. oktober 2012 12.56
Posodobljeno
22. oktober 2012 15.00
CYCLING-ITA-DOPING-FERRARI-ARMSTRONG-FILES
M. H., šport
M. H., šport

Dopinška saga o Lanceu Armstrongu je danes dobila novo poglavje, saj je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) nekdanjemu kolesarju odvzela vseh sedem naslovov zmagovalca dirke po Franciji. Na račun UCI sicer te dni letijo številni očitki in obtožbe, da je bila del dopinške mreže, v kateri so zmagovali goljufi. Večina med njimi ima skupnega imenovalca, moža, ki jim je pomagal iz ozadja – Micheleja Ferrarija.

Doping, goljufija, pranje denarja, utaja davkov. Benedetto Roberti, tožilec iz Padove, vsa ta kazniva dejanja pripisuje zdravniku iz Ferrare, ki je že dolgo tega postal sinonim za doping v kolesarstvu.

Zdaj se že zdi, da je dr. Mengele svetovnega športa, saj v 1000 strani dolgi dokumentaciji primera Armstrong, ki ga je ameriška protidopinška agencija (USADA) dala na vpogled mednarodnim institucijam, njegovo ime ne izstopa le v povezavi s Teksačanom, temveč z dobršnim delom »očrnjene« profesionalne karavane.

Če k temu prištejemo, da je bil njegov varovanec tudi Alex Schwarzer, italijanski tekmovalec v hitri hoji, ki je zaradi pozitivnega dopinškega testa ostal brez nastopa na OI v Londonu …

Privrženci: Ferrari kriv tudi za segrevanje ozračja in zlom evra?

Ferrari kakršno koli povezanost z dopingom zanika, v primeru Armstrong le tega ne, da je od Američana prejel okoli milijon dolarjev. Sledenje toku denarja je pač bolj zanesljivo kot dopinški testi. »V dosjeju so zabeležena plačila podjetju Health and Performance SA, za katerega sem leta 2005 in 2006 delal kot svetovalec.

Šlo je za zakasnela plačila za moje storitve iz prejšnjih let,« se je odzval Ferrari, čigar podporniki so na njegovi spletni strani 53x12.com sarkastično zapisali, da je 59-letni Italijan kriv tudi za segrevanje ozračja in zlom evra.

A to ne bo zaustavilo tistih, ki Ferrarija preganjajo že več kot desetletje – leta 2004 so mu izrekli enoletno pogojno zaporno kazen, a so ga po pritožbi zaradi pomanjkanja dokazov oprostili, letos pa mu je USADA izrekla dosmrtno prepoved delovanja v športu. Pravzaprav je na črnem seznamu od leta 1994, ko so ga kot zdravnika ekipe Gewiss po trojni zmagi njenih kolesarjev na Valonski puščici vprašali, ali uporabljajo EPO.

Odgovoril je: »EPO ne predpisujem svojim kolesarjem, je pa res, da ga je v Švici mogoče kupiti brez recepta. Če ga kateri od kolesarjev uporablja, zame to ni nič škandaloznega. EPO v temelju ne spremeni sposobnosti tekmovalca. EPO ni nevaren, le njegova zloraba je nevarna, kot je nevarno, če spiješ deset litrov pomarančnega soka.«

Izjemen matematik, ki je predpisoval steroide

Tu se je začela njegova pot v kolesarsko sivo polje. Postal je eden najbolj cenjenih, iskanih in kontroverznih strokovnjakov v kolesarstvu, »preparatore« zvezd in šampionov, ki jim je sestavljal pripravljalne programe, svetoval pri prehrani, uporabi hipobaričnih komor. Italijanski in ameriški preiskovalci trdijo tudi, da je svojim strankam predpisoval steroide, EPO in uporabo krvnih transfuzij ter jih podučil, kako se izogniti padcu na nenapovedanem dopinškem testu.

»Je izjemno bister in brutalno iskren človek. Moj trener Chris Carmichel je ščasoma vse bolj zaupal njegovemu mnenju pri testiranjih in moji formi. Nikoli nisem imel razloga, da bi podvomil o etiki in ravni Ferrarijevega dela. On ti pove, kako hitro dejansko greš. To je izračunal s povprečno hitrostjo vzpenjanja (VAM, op. p.). Johan Bruyneel ga je med dirko poklical, ko je želel vedeti, kako dolgo bo lahko kdo zdržal v trenutnem tempu.

Ferrari je imel prave odgovore, saj je, vsaj po mojem mnenju, predvsem izjemen matematik – izjemen matematik z zelo bogatimi izkušnjami,« je Armstrong pred leti opisal sodelovanje s strokovnjakom, ki mu je leta 1997 svetoval ključno spremembo v načinu vrtenja pedal z višjo frekvenco, ki ji tekmeci niso mogli slediti. Očitno mu je predpisal še marsikaj drugega …