Kolajna ob bok bronastima z evropskih prvenstev

Telovadec Sašo Bertoncelj z zmago na konju z ročaji v zgodovino kot prvi slovenski dobitnik odličja na evropskih igrah.

Objavljeno
22. junij 2015 01.39
Azerbaijan European Games Gymnastics
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – Prvi del slovenske odprave s premiernih evropskih iger se je včeraj vrnil iz Bakuja, z njim pa tudi prva slovenska kolajna na tem tekmovanju. Utrujen po kratki noči, a izjemno zadovoljen spričo enega od svojih največjih uspehov doslej jo je s sabo prinesel telovadec Sašo Bertoncelj, za katerega je 1. mesto odličen obliž po ponesrečenem prvem delu sezone.

Evropske igre sprožajo različne odzive, več je negativnih kot pozitivnih, Bertoncelj pa jim je bil vseskozi naklonjen, zdelo se mu je na mestu, da se tudi nastop na tem tekmovanju znajde v njegovem življenjepisu. A zdaj ne gre več le za nastop, v zgodovino bo vpisan kot prvi slovenski dobitnik kolajne na evropskih igrah, za nameček še zlate. V še eni živčni tekmi – kot so številni finali na konju z ročaji na največjih tekmah, na katerih velikokrat za kolajno zadostuje precej nizka ocena – sicer ni blestel, o čemer govori končna ocena 14,966, a tekmeci so delali še veliko večje napake, tako da je bila Škofjeločanova zmaga na koncu zanesljiva.

»Nastop res ni bil takšen, kot si želim, a težko je prikazati maksimum, ko veš, da je za kolajno dovolj le to, da ne padeš z orodja. Ponavadi je lažje, če pred tabo tekmeci delajo dobro, ko se začnejo enkrat vrstiti napake, se ti začne marsikaj plesti po glavi. Okoliščine so bile zares težavne in izjemno sem zadovoljen, da se je razpletlo, kot se je,« je ob prihodu domov Bertoncelj podoživel finale, v katerem je nastopilo zgolj šest telovadcev, saj je sistem nekoliko drugačen kot na drugih gimnastičnih tekmovanjih.

V Bakuju je bil kakovostna razlika med posameznimi panogami glede zasedb ogromna, gimnastika je bila nekje vmes, zdaleč od tega, da bi bila konkurenca popolna, a vseeno se je našlo več zvenečih imen, tudi na konju z ročaji. Bertoncelj je dobitnik dveh bronastih kolajn z evropskih prvenstev, drugouvrščeni Oleg Stepko je bil na letošnjem EP finalist, četrtouvrščeni David Beljavski se je med osmerico prebil na zadnjih olimpijskih igrah, v soboto peti Oleg Vernjajev, ki je v finalu mnogoboja na tem orodju dobil kar 15,900, je letos že bil nepremagljiv na tekmi svetovnega pokala, prav tako je bil finalist lanskega EP, na prvenstvih stare celine so bili med elito tudi že Dmitrij Trefilovs, Andrej Lihovicki in Nikolaj Kuksenkov, ki so v Bakuju izpadli v kvalifikacijah …

»Zasedba je bila res kar dobra, tu so bili Rusi, Ukrajinci, Azerbajdžanci, Grki, Nemci. Ne želim podcenjevanja, če ne bi nastopil dobro, bi izpadel že v kvalifikacijah, v finalu pa sta predvsem Vernjajev in Stepko napadla zlato kolajno,« je jasen Bertoncelj, ki je bil navdušen nad celotnimi igrami, morda še bolj, ker nikdar doslej ni izkusil nastopa na olimpijskih igrah. Tudi zavoljo kolajne imajo zanj še večji pomen. »Skorajda bi rekel, da je to moj največji uspeh ali pa da je vsaj ob boku kolajnama z evropskih prvenstev. Kolajna je posebna tudi zato, ker je prva za Slovenijo, za povrhu še zlata, kar dolgo smo jo čakali,« je še dodal 30-letnik, ki v nadaljevanju iger pričakuje, da se mu bo na seznamu dobitnikov kolajn pridružil še kdo, sam največje upe polaga na judoiste.

Z zmago v Bakuju se je Bertonclju s pleč odvalilo tudi veliko breme, saj mu v tej sezoni ni in ni šlo. In to v najpomembnejši sezoni v zadnjem štiriletnem ciklu! V spomladanskem delu se namreč niti na eni tekmi ni prebil med najboljšo trojico, dveh kolikor toliko dobrih nastopov zapored ni mogel spraviti skupaj, veliko razočaranje je po povsem ponesrečenih kvalifikacijah doživel tudi na evropskem prvenstvu. »Kar neverjetno, da sem se šele zdaj prvič letos prebil med trojico. Vse skupaj je bilo že zelo težko, toliko bolj, ker sem se dobro pripravljal, a ni in ni šlo. Z vsako tekmo sem si bolj želel uspeha, vedel sem, da se bodo stvari enkrat morale postaviti na svoje mesto. V Bakuju sem končno dve sestavi zapored izvedel brez velike napake, pri čemer je bila kvalifikacijska veliko lepša, saj je bilo manj živčnosti, in drugega dela sezone se bom lotil z veliko boljšim občutkom. Igre so se zame razpletle fenomenalno,« je žarel naš najboljši telovadec, ki si bo zdaj privoščil teden dni dopusta, nato pa se bo že lotil treninga za drugi del sezone, v katerem ga konec oktobra čaka tekma leta, svetovno prvenstvo v Glasgowu, kjer se bodo delile vstopnice za olimpijske igre v Riu de Janeiru.