Kolesarjem kamere na kolesih?

Predsednik Mednarodne kolesarske zveze (UCI) Brian Cookson želi profesionalni kolesarski šport približati navijačem.

Objavljeno
09. april 2014 13.03
Posodobljeno
09. april 2014 13.03
ap/France Cycling Tour De France
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Pariz - Predsednik Mednarodne kolesarske zveze (UCI) Brian Cookson je predstavil idejo, da bi poklicni tekmovalci na dirkah nosili kamere, ki bi kolesarstvo še dodatno približale navijačem. To so na dirkah v Belgiji delno že preizkusili, saj so kamere namestili na spremljevalna vozila nastopajočih ekip.

Medijska hiša Sporza je na dirki Gent - Wevelgem in nedeljski dirki po Flandriji preizkusila kamere na armaturnih ploščah spremljevalnih avtomobilov, kar je v javnosti poželo precej odobravanja. Z novimi kamerami so, kot pravijo, ujeli čustva športnih direktorjev in moštvenih uradnih oseb v ključnih trenutkih dirke, prav tako pa je bilo mogoče iz prve roke slišati navodila tekmovalcem, povzema STA.

Cookson želi narediti še korak naprej. Kamere želi namestiti tudi na kolesa tekmovalcev, kar bi omogočalo snemanje kolesarjev v obraz. »Moramo sprejeti novosti v našem športu. Preučili bomo tehnologijo, kot so kamere na kolesih in v ekipnih avtomobilih, ter videli, kako lahko izboljšamo izkušnjo gledalca. Predstavljajte si, kako bi bilo, da bi lahko delili pogled Chrisa Frooma, ko je vozil na Mount Ventoux ali ko je prišel na Elizejske poljane na lanski dirki po Franciji,« je o morebitni novosti govoril Cookson.

Poleg novih kamer bi predsednik Uci uvedel še nekatere druge novosti, ki so se že uveljavile v športih, kot so formula 1, ragbi ali ameriški nogomet. Tam lahko gledalci med samo tekmo ali dirko slišijo pogovore med tekmovalci in njihovimi trenerji, sodelavci in šefi. »Zakaj bi se ustavili pri kamerah? Kaj pa če bi namestili še mikrofone na kolesa ali na ekranu prikazovali podatke o kolesarju?« se je ob tem še vprašal Cookson.

Ob vseh omenjenih tehničnih novostih, ki bi izboljšale predvsem gledalčevo izkušnjo ob spremljanju dirke, pa si predsednik belgijske kolesarske zveze Tom Van Damme želi izboljšati tudi varnost tekmovalcev na preizkušnjah. Uvedel bi kazenske kartone, kot jih poznamo pri nogometu, in s tem skušal zmanjšati število padcev kolesarjev. »Uvedel bi sistem rumenih in rdečih kartonov, kot ga poznamo pri nogometu. Čeprav v kolesarstvu ni vse posneto in ne moremo videti vsega, bi kolesarji v primeru večje discipliniranosti lahko precej zmanjšali število nesreč,« je povedal Van Damme, ki je povod za predlaganje sprememb našel v nedeljski nesreči na dirki po Flandriji, ko je belgijski kolesar Johan Vansummeren trčil v 65-letno gledalko, ki je doživela hude telesne poškodbe.

Poleg sistema rumenih in rdečih kartonov bi Van Damme v kolesarstvo uvedel tudi prepoved vožnje po pločnikih, uporabo interaktivnih slušalk in uporabo protibolečinskega sredstva Tramadola, ki zmanjšuje kolesarjevo koncentracijo.