Kolesarska nedelja: za konec Katalonije Polanc šesti

Na Korziki Jani Brajkovič na 20. mestu, na klasični dirki Gent-Wevelgem padec Boruta Božiča, a k sreči brez posledic.

Objavljeno
31. marec 2014 01.47
KOLESARSTVO - Dirka po Sloveniji
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Ljubljana - Letošnja kolesarska dirka po Kataloniji je prinesla precej razlogov za zadovoljstvo slovenskim predstavnikom, saj se je Luka Mezgec (Giant-Shimano) veselil treh etapnih zmag, v zadnji etapi v Barceloni, v kateri so morali tekmovalci kar osemkrat premagati vzpon na Montjuic, pa se je s šestim mestom in največjim uspehom doslej v profesionalni karieri izkazal tudi Jan Polanc (Lampre-Merida). Etapo, na kateri šprinterski junak Mezgec ni imel ne moči ne motiva, da bi mešal štrene pri vrhu, je sicer dobil Nizozemec Lieuwe Westra (Astana), skupni katalonski kralj pa je postal Joaquim Rodriguez.

Na klasični dirki svetovne serije Gent-Wevelgem pa je s konkurenco opravil moštveni kolega Luke Mezgeca pri Giant-Shimanu, Nemec John Degenkolb. »To je najlepša zmaga v moji karieri. Dobil sem že klasiko v Hamburgu in preizkušnjo Pariz-Tours, a še nikdar prej se mi ni bilo treba potruditi tako kot danes. Dokazal sem, da sem trenutno med najboljšimi šprinterji,« se je smejalo Nemcu. Slovenci se niso pretirano izkazali, predvsem Borut Božič (Astana) je na dirki, na kateri je bil lani drugi, tokrat na 65. mestu (+ 0:27) nekoliko zaostal za pričakovanji, saj je zaradi padca, pri katerem pa se ni poškodoval, stik z najboljšimi izgubil že pred šprintom. Blaž Jarc (Net App-Endura) je bil 90. (4:28), Kristjan Koren (Cannondale) pa 138. (13:04).

Na mednarodnem kriteriju na jugu Korzike je Jani Brajkovič (Astana) zasedel končno 20. mesto, zmagal je Švicar Mathias Frank (IAM Cycling). Marko Kump, ki se je s tretjim mestom izkazal v šprintu prve etape, je pričakovano zaostal tako v vožnji na čas kot v gorski etapi, zaradi prevelike časovne zamude pa je po zadnji etapi ostal brez uvrstitve.

Na italijanski dirki Coppi&Bartali pa je bil v skupnem seštevku najboljši Slovenec Matej Mugerli (Adria Mobil) na 23. mestu, za zmagovalcem, Britancem Petrom Kennaughom (Sky), pa je zaostal slabih pet minut. Državni prvak v kronometru Klemen Štimulak je bil 38. (13:04), svetovni prvak med mlajšimi člani Matej Mohorič (Cannondale) pa 44. (16:14).