Komu bo MOK zaupal organizacijo ZOI 2022?

Mednarodni olimpijski komite bo na petkovem zasedanju sprejel odločitev, kje bodo potekale ZOI 2022. Kandidata sta Peking in Almaty.

Objavljeno
27. julij 2015 16.46
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA
Kuala Lumpur - Člani mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) so v teh dneh zbrani v Kuala Lumpurju, kjer poteka 128. zasedanje generalne skupščine. Tam bodo v petek odločali o tem, ali bo zimske olimpijske igre 2022 gostil kitajski Peking ali kazahstanski Almaty. Že sami prizorišči ponujata precej različni izhodišči za organizacijo iger in predstavnike MOK zanesljivo tudi z različnostjo spravljata v zadrego.

Podobnosti med kandidatoma ni veliko. Predstavniki Moka pa se bodo morali odločiti tudi o številnih bazičnih vprašanjih. Igre na naravnem ali umetnem snegu? Igre pod gorami, ali gore na koncu horizonta? »Člani Mok so pred težko odločitvijo,« pravi predsednik Moka Thomas Bach, ki ve, da se srečuje z dvema povsem različnima konceptoma.

Kot favorit v dvoboju velja Peking, ki je leta 2008 uspešno gostil že letne olimpijske igre in bi si lahko nadel naziv, da je prvo mesto v zgodovini, ki je gostilo tako zimske, kot letne igre. Almaty je sicer še vedno v slabšem položaju, a vsi pri Moku Kazahstancem priznavajo, da so med kandidaturo naredili velik napredek. Podpredsednik Moka Britanec Craig Reed pravi, da Almaty postaja vse močnejši in da je kazahstanska kandidatura veliko kakovostnejša in močnejša, kot to mnogi mislijo. Šele petek bo razkril, kako se bo razpletlo.

Almaty ima nedvomno prednost z geografsko lego, saj leži v vznožju gorovja Thein Shan, kjer vsako sezono zapade tudi do osem metrov snega. Mesto vabi tudi z bližino tekmovališč, saj bo 70 odstotkov tekmovanj potekalo v krogu 30 kilometrov in manj od olimpijske vasi, obenem imajo v Kazahstanu zgrajene že 80 odstotkov infrastrukture.

Glavna hiba Pekinga so prav dolge poti za športnike, navijače in spremstvo ter tekmovanja na umetnem snegu. Alpsko smučanje bi potekalo v kar 90 kilometrov oddaljenem območju Yanking. Kar 190 kilometrov proč od Pekinga so predvidena tekmovališča v biatlonu, smučarskem teku in smučarskih skokih. Kitajci zato že napovedujejo gradnjo novih železniških prog, s katerimi bi bistveno skrajšali čas transporta. Pozitivna plat Pekinga je infrastruktura z iger 2008, saj naj bi ponovno uporabili osem tekmovališč.

Že pred izborom prireditelja pa je ena zadeva pri obeh kandidatih zapletene. Različne organizacije širom sveta že pred odločitvijo opozarjajo na stanje človekovih pravic in svobode medijev v obeh državah, pri Moku pa se še dobro spominjajo ostrih kritik, ko so igre 2008 dali na Kitajsko. Bach pravi, da so temo na široko prediskutirali z obema kandidatoma in da sta oba potrdila, da bosta spoštovala olimpijska pravila.