Končno osredotočeni le na svoje poslanstvo

Za slovenske alpske smučarje v Čilu 32 dni snežnega treninga. Kosi, Čater in Hrobat izboljšali točke FIS.

Objavljeno
28. september 2016 02.05
afp*Kosi-MEN'S-SUPER-G
Mojca Finc
Mojca Finc
Ljubljana – Zdi se, da so po zapletih, ki so se vlekli iz sezone v sezono kot jara kača, alpinci z vodstvom Smučarske zveze Slovenije končno zapluli v mirne vode. Letos se smučarji v pripravah za zimo brez motečih dejavnikov osredotočajo na poslanstvo – smučanje.

Pogodbe z zlatimi pokrovitelji so podpisane, je na novinarski konferenci potrdil predsednik alpskega odbora in zbora Iztok Klančnik, ki je v lovu za novimi potencialnimi sponzorji. Trudi se, da tekmovalcem ne bi naložili samoprispevkov. Boštjan Kline, Klemen Kosi in Žan Kranjec bodo v novi sezoni oproščeni tega odtegljaja, drugi, ki ne bodo izpolnili začrtanih ciljev, pa naj bi ob koncu tekmovalne zime prispevali nastali primanjkljaj, odmerjen na podlagi rezultatov. Zadnje podrobnosti pogodb, ki jih smučarji sicer še niso podpisali, so jim na zvezi predstavili včeraj.

S številkami se je intenzivno v poletno-jesenskem obdobju ukvarjal tudi šef ekipe za hitre discipline Peter Pen, ki je vodil odpravo na enomesečnem treningu na južni polobli. Projekt Čile 2016, v katerem se je izmenjalo 28 ljudi, je zaradi števila sodelujočih postal velik logistični izziv. Stal jih je približno 90.000 evrov, v strošek so vštete tudi letalske karte, ki jih vsako leto poravnajo tekmovalci sami.

»To bi rad upravičil z rezultati, marljivim delom in s pripadnostjo smučanju,« je poudaril Pen, ki je s prvimi logističnimi načrti začel že v maju. »Organizacijsko smo primerljivi konkurenci,« je še dodal glavni trener smukaške ekipe, zadovoljen, ker jim je narava v Čilu postregla z dobrimi razmerami, trdo podlago, takšno kot v svetovnem pokalu. »Naredili smo 32 dni snežnega treninga, 150 smukaških kilometrov, vadili smo vse discipline, na stran smo dali slalom, s tehničnimi se bomo več ukvarjali oktobra in novembra. Želim si, da bi v sezono vstopili s 60 dnevi snežnega treninga, trenutno jih imamo za sabo 34. Na polovici smo,« je razkril Pen, ki mu pri trenerskem delu pomagata Matjaž Marušič in nekdanji tekmovalec Gašper Markič.

Trije reprezentanti so na preizkušnjah za južnoameriški pokal izboljšali točke FIS in si popravili štartno številko za novo sezono: Klemen Kosi (osvojil je skupno zmago) in Martin Čater v superveleslalomu, Miha Hrobat v veleslalomu. »Ker se med sezono koledar evropskega pokala prekriva s svetovnim, spomladi pa ni tekem v hitrih disciplinah, južnoameriški pokal v Čilu izkoristimo za FIS-točke. Mlajši so imeli včasih težave pri prehodu s kondicijskih priprav in petdnevnih snežnih treningov na tekmo, tokrat pa so me pozitivno presenetili,« je opazil napredek.

Vendar pa kljub dobrim pripravam Pen opozarja, da bo najpomembnejši del na sporedu tri tedne pred začetkom sezone: »S prvim rezultatom se slika postavi na noge ali pa na glavo. Zato je pomembno, da ostanemo osredotočeni in delovni. Da bomo decembra pripravljeni,« se Pen nadeja najboljšega scenarija ob štartu v novo tekmovalno zimo.