Koren si na Touru želi etapno zmago

Slovenski kolesar Cannondala Kristijan Koren upa, da bo imel na dirki po Franciji priložnost pokazati vse svoje spoosbnosti.

Objavljeno
25. junij 2013 11.27
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Ljubljana - Najboljši kolesarji na svetu bodo v soboto pričeli nastope na jubilejni 100. izvedbi prestižne dirke po Franciji, kjer bosta četrtič tekmovala tudi Slovenca Janez Brajkovič (Astana) in Kristijan Koren (Cannondale).

Glavni nalogi slovenskih kolesarjev na Touru bo pomagati izbranima članoma moštva, ki so jima vodilni pripisali vlogi favoritov. Brajkovič bo tako moral podpreti Danca Jakoba Fuglsanga, Koren pa Slovaka Petra Sagana, pri čemer Slovenec v moštvu Cannondala potihoma upa, da bo tudi sam dobil priložnost in se bo lahko boril za etapno zmago.

»Naloga je že jasna, kakor že vse etapne dirke ali pa kar sem dirkal skupaj s Saganom, to je pomagati. Je prvi favorit v ekipi, glavna violina in vse se bo odvijalo okrog njega. Tudi jaz grem na dirko s tem v mislih, ne s figo v žepu, da bom kaj zase naredil. Kar mi bo rekel športni direktor, to bom maksimalno poskusil narediti. Vem, kakšne cilje ima Sagan, saj se sami med sabo slišimo. Moja naloga je, da mu pomagam dobiti zeleno majico najboljšega po točkah. Upam, da bo doživel to čast in da bo že v prvih nekaj dneh dirke oblekel tudi rumeno majico vodilnega. Pred nami je kar nekaj etap, tako da bom dobil gotovo tudi jaz kakšen dan priložnost v kakšnem daljšem begu ter se potem na koncu pomeriti za etapno zmago,« je dejal Koren.

Slovenski kolesar je za konec dodal, da so vsi člani moštva, ki bodo sodelovali na Touru, odlično pripravljeni. »Zaenkrat ni nobene treme, dirka kot dirka, samo da je Tour. Ko bomo prišli na start, se bo startalo na polno, glavni cilj je, da se pride do Pariza brez poškodb. Formo smo tako stopnjevali, da bo vrhunec zagotovo na Touru. Če bi bil slab, me ekipa ne bi vzela zraven. V ekipi nas je devet kolesarjev maksimalno pripravljenih v tem trenutku in bomo videli sproti, kako se bodo odvijale stvari. Po toliko etapah, kolikor jih je na sporedu, imaš sigurno kakšen dan slab in si lahko en dan čisto zanič, nato pa pride drug dan, kakor da ni bilo prejšnji dan nič,« je dodal primorski kolesar.

Lansko izvedbo dirke po Franciji je dobil Britanec Bradley Wiggins (Sky), ki pa je letošnji nastop odpovedal zaradi bolezni in težav s poškodbami.