Korenova »ovira« je Saganova zelena majica

Primorec v dresu Cannondalea, Kristjan Koren, si želi etapno zmago, za to bo imel najmanj šest priložnosti.

Objavljeno
27. junij 2013 01.40
Kristjan Koren, Jani Brajkovič in drugi, na dirki za državno prvenstvo Slovenije, v Gaberju pri Novem Mestu 23.junija, 2013.
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ljubljana – Če bi sodili po številkah na merilcu moči, je Kristjan Koren na 100. Touru nared za etapno zmago. Še nikoli ni bil tako dobro telesno pripravljen. Na državnem prvenstvu je povprečno vrtel kolo z močjo 332 vatov, kar je za 70 več kot na njegovih najmočnejših dirkah doslej – Po Kaliforniji in Kriteriju Dauphine.

Na enotedenskih etapnih dirkah je povprečje seveda manjše kot na enodnevnih dirkah, vendar pa Koren poudarja, da v preteklosti nikoli ni imel niti na klasikah toliko moči v nogah. Treniral je sicer po ustaljenem programu, a z večjo zagnanostjo in zahtevnostjo. »Sijajno je začeti Tour z občutkom, da si najbolje pripravljen v življenju. Kaj pa bo ta moč prinesla meni osebno na tritedenskem maratonu, bom videl že v prvem tednu, ko je na sporedu večina etap za ubežnike. Dejstvo pa je, da na Tour nisem prišel udejanjiti svojih ciljev, temveč z vso razpoložljivo močjo pomagati Petru Saganu, da osvoji zeleno majico najboljšega v etapnih uvrstitvah,« Koren ni razpet med osebnimi in klubskimi željami.

Tako kot na treh dosedanjih francoskih pentljah bo predan ekipnemu delu. Vsaka Saganova zmaga je tudi njegova. Slovak je prvi favorit za zeleno majico, ki jo je sicer osvojil že lani. Športni direktor italijanskega moštva Stefano Zanini je vso taktiko podredili njegovim šprintom. Letos mu je okrog Saganovega cilja veliko lažje poenotiti ekipo kot lani. Pred letom je prvemu možu Vincenzu Nibaliju podredil dve tretjini ekipe. Tudi Moreno Moser, ki je Nibalija letos zamenjal na mestu aduta za skupno razvrstitev, se bo moral podrediti bitkam za prestižno zeleno majico. Skrita želja Sagana in njegovih mož pa je tudi rumena na začetku Toura.

Koren je kot najbolj vsestranski v Cannondaleu zelo pomemben člen moštva, na katerem gradijo prihodnost. Drugače si ne gre razlagati dejstva, da so ga že tri tedne pred Tourom rešili »vseh muk« okrog pogodbe. Podaljšal jo je za dve leti. »V času hude kolesarske recesije nisem veliko razmišljal. Pogodbo sem takoj podpisal, tako da sem zdaj miren. Na Touru je pomembna psihična stabilnost tudi za delo, ki ga opravljam jaz,« je pojasnil, zakaj ni čakal konca največje dirke. Zakaj bi ga le, saj mu tudi etapna zmaga cene ne bi bistveno dvignila.

Šestindvajsetletnik iz Budanj pri Ajdovščini je v minulih letih tekmovalno dozorel tudi za kaj več, kot pa biti na razpolago najboljšim. Svojih omejitev se zaveda, predano delo pa se mu je v minulih letih večkratno obrestovalo. Ima vse adute in dober nos za lov na etapno zmago, kar je dokazal že na lanskem Touru, ko je bila njegova ubežna skupina dvakrat uspešna v treh poskusih. Žal je imel smolo, da so bili zanj klanci prehudi. »Imam dovolj izkušenj, da ponavadi dobro ocenim, kateri kolesarji so najbolj primerni za pobege. Pozorno jih spremljam in jim sledim. Je pa na Touru težje kot na kateri koli drugi dirki uprizoriti napad. Letos bosta v ospredju zagotovo Francoz Chavannel, Belgijec Gilbert in Španec Flecha, nekaj je zelo nepredvidljivih. Upam, da bom vendarle dobil svojo priložnost, da pokažem, koliko veljam, ko sam narekujem ritem,« Koren razmišlja o »lovcih na etapne zmage«, katerih slava je sicer na Touru enodnevna, a zato tolikanj bolj odmevna od uvrstitev v spodnjem delu deseterice.

Kristjan Koren je trikrat nastopil na francoski pentlji. Vsakič je bil po odlično opravljenem delu v zadnji polovici – 94. leta 2010, 86. leta 2011 in 98. leta 2012. Najboljšo etapno uvrstitev – 15. mesto – je dosegel v kronometru leta 20111 v Grenoblu. Za uresničitev Primorčevih osebnih želja bo največ priložnosti v prvih desetih dneh, ko so na sporedu tri šprinterske etape, ekipni kronometer, gorska preizkušnja in štiri »lovske«. Kakšnih posebnih možnosti za pobege pa bržkone ne bo, ker so to tudi etape, v katerih je odličen Sagan. V vožnjah na čas pa pomočniki ponavadi čuvajo moč za svoje delo. Korenovih priložnosti je vsekakor sorazmerno veliko – skupaj šest, a je zelena majica pač prehuda »ovira«.