Kot otroški vrtec v primerjavi s politiko

Boksarja Vladimirja Klička po zmagi nad Alexom Leapaijem mika še pas združenja WBC.

Objavljeno
27. april 2014 21.29
World boxing champion Wladimir Klitschko of Ukraine, right, fights challenger Alex Leapai of Australia-Samoa during their IBF, IBO, WBO and WBA heavyweight title bout in Oberhausen, Germany, Saturday, April 26, 2014. Klitschko won the fight by technical
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Čeprav so vsi izzivalci Vladimirja Klička pred obračunom pametni in »vedo«, kako se premaga svetovnega prvaka v težki kategoriji po različicah IBF, WBA in WBO, se njihovi načrti porušijo že ob prvem »dotiku« Ukrajinčeve prednje roke. Četudi ta ni videti ravno spektakularna, pa so po dvobojih vsi po vrsti presenečeni, kako boleči in uničujoči so pravzaprav njeni udarci.

To je priznal tudi Alex Leapai, ki je v soboto zvečer doživel hud poraz, potem ko ga je Kličko premagal s tehničnim nokavtom v peti rundi. Da mu ne bo kos, je bilo jasno že kaj kmalu; »levjesrčni«, kakor se glasi vzdevek 34-letnega Avstralca, je bil veliko prepočasen, da bi lahko nadomestil razliko v višini (183 cm : 198 cm). Čeprav se je sklanjal in se trudil narediti čim manjšega, ga je štiri leta starejši Ukrajinec vztrajno zadeval in že v uvodni rundi prvič poslal na tla. Že takrat je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo konec neenakega obračuna, ki ga je Kličko nato zaključil z levo-desno kombinacijo v peti rundi, v kateri je sicer sodnik v ringu Eddie Cotton dvakrat štel Leapaiju in ga nato s prekinitvijo odrešil nadaljnjih muk.

Ukrajinski šampion, ki je neporažen že debelih deset let, je tako slavil še dvajseto zmago zapovrstjo in skupno že 62. (52. s k. o.), pri čemer ima le tri poraze. Uspeh je posvetil rojakom, ki v domovini preživljajo težke čase. »Na dvoboj z Alexom sem se dobro pripravil, čeprav ni bilo lahko. Moje telo je bilo na pripravah v ZDA in Avstriji, glava pa v Ukrajini, kar ni najboljša kombinacija. Na treningih je bilo težko obdržati zbranost, toliko težje, ker so na vsake pol ure iz domovine prihajale nove slabe novice. Zato je obstajala velika nevarnost, da bom izgubil osredotočenost, kar bi bila napaka, šport pa napak ne odpušča,« je razpredal Kličko, ki upa, da bodo politiki v Ukrajini čim prej sklenili kompromis, ki nikdar ne bi pripeljal do vojne.

Kakor je sam podpiral svojega starejšega brata Vitalija na mirnih protestih na Majdanu, je nekdanji svetovni prvak združenja WBC tudi njega. »Velik del mojega srca je bil v Ukrajini. Kadar pa boksa moj brat, moram biti ob njem,« je poudaril 42-letni kandidat za župana Kijeva, za katerega je Vladimir dejal, da ima res težko službo. »Politika je trša od boksa. V primerjavi s tem, kar se dogaja v domovini, je boks pravi otroški vrtec. V Ukrajini ljudje tvegajo svoja življenja. Med demonstracijami so na protestnike streljali ostrostrelci. Zame je nepredstavljivo, da se kaj takega danes dogaja v Evropi. In Ukrajina je Evropa!« je poudaril novi-stari vladar v kraljevski kategoriji, razočaran, ker njegovi ruski navijači zaradi moskovske propagande prvič po 14 letih niso mogli na televiziji spremljati njegovega obračuna.

»Moj pokojni oče je bil Ukrajinec, moja mati je Rusinja. Jaz sem Ukrajinec, veliko mojih sorodnikov pa je ruskih državljanov. Rusija in Ukrajina sta kot dva brata, eden veliki, drugi mali, kakor Vitalij in jaz. To ne pomeni, da mora mali početi vse, kar mu reče veliki, prav to pa Rusija zahteva od Ukrajine. Moji rojaki so zdaj večinoma usmerjeni proti zahodu. Jasno so izbrali smer, v katero si želijo. In pri tem jim nihče ne bi smel metati polen pod noge,« je slikovito primerjavo navedel mlajši od bratov Kličko, ki si želi, da bi imeli njegovi nastopi podoben učinek, kakršnega je ukrajinska nogometna reprezentanca dosegla na evropskem prvenstvu leta 2012. »Združila je narod in ljudi za kratek čas odvrnila od vsakodnevnih skrbi, od negotovosti, kako bo šlo naprej,« je razkril in pribil, da je tudi sam v ringu pred 12.000 gledalci v dvorani v Oberhausnu in več kot sto milijoni pred televizijskimi zasloni po vsem svetu (samo v Nemčiji ga je na RTL spremljalo 8,21 milijona ljubiteljev boksa) zastopal Ukrajino.

»Pogosto ponavljam misel Nelsona Mandele, ki je nekoč izjavil, da ima šport moč, s katero lahko spremeni svet. Zato je bil zame obračun z Alexom tako zelo pomemben,« je še dejal 38-letni Ukrajinec, pohvalil Leapaija za pogum, da je stopil v ring z najboljšim težkokategornikom na svetu, in se ozrl še k četrtemu šampionskemu pasu (WBC), ki ga je nazadnje nosil Vitalij Kličko. A ga je oddal, ko je končal športno pot in se popolnoma posvetil politični karieri, tako da je naslov svetovnega prvaka po tej različici (še) prost. Zanj se bosta 10. maja v Los Angelesu udarila Kanadčan Bermane Stiverne (23 zmag, 20 s k. o., 1 neodločen izid, 1 poraz) in Američan Chris Arreola (36 zmag, 31 s k. o., 3 porazi), zmagovalca pa naj bi potem izzval Vladimir Kličko.