Kot že v Veroni je Gasparini spet navdušil Gianija

Slovenci v prvem dvoboju dodatnih kvalifikacij za EP rutinirano opravili s Portugalci, doseženo morajo v nedeljo le še potrditi.

Objavljeno
24. maj 2015 23.29
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Maribor – Po videnem na prvi tekmi dodatnih kvalifikacij za nastop na letošnjem EP v Italiji in Bolgariji je imel novi selektor slovenske moške odbojkarske reprezentance Andrea Giani le deloma prav. Portugalci namreč še zdaleč niso favoriti za skupno zmago, ni pa se zmotil, da je individualna kakovost krepko na strani njegovih izbrancev.

Statistika utegne biti v športu kaj čudna reč. Kako si sicer razlagati dejstvo, da je Slovenija na evropski jakostni lestvici pred Portugalsko (11/15), na svetovni pa krepko za njo (39/27)? Dvoje dejavnikov je tehtnico rahlo nagibalo na stran gostov: so namreč udeleženci svetovne lige, kamor naši fantje še niso našli poti, in velika večina njihovih reprezentantov na klubski sceni brani barve Benfice, v minuli sezoni finalista evropskega pokala challenge. Vse ostalo, predvsem kakovost izstopajočih posameznikov, je bilo krepko na slovenski strani.

Če drugega ne, je Giani stabiliziral razmere v izbrani vrsti, v kateri je bilo pod njegovim predhodnikom Luko Slabetom (mimogrede, iz zamejske Posojilnice Dob se je preselil onstran luže k moštvu univerze BYU, pri katerem bo pomočnik trenerja) kar nekaj povešenih nosov. Tako sta se v kader vrnila pomembna člena, prej izločeni bloker Alen Pajenk, ki si je jezo strokovnega štaba nakopal, ker je dal prijateljevi poroki prednost pred reprezentančno akcijo, in samoizločeni podajalec Dejan Vinčič, ki se ni strinjal z vlogo številke 2.

Giani z izbiro udarne sedmerice ni presenetil. Vloge libera (Jani Kovačič), blokerjev (Pajenk, Danijel Koncilja) in korektorja (Mitja Gasparini) so bile oddane domala vnaprej, nekaj negotovosti je bilo le na podajalskem in sprejemalskih položajih. Vinčič je dobil prednost pred Gregorjem Ropretom, čeravno je ta v majici Hypa Tirola v minuli sezoni nabiral izkušnje tudi v ligi prvakov, kapetan Tine Urnaut in Klemen Čebulj pa pred trojico preostalih sprejemalcev na čelu z Alenom Šketom. Portugalski selektor Hugo Silva v kader ni uvrstil odličnega organizatorja igre Nuña Pinheira, ki je v sezoni 2013/14 v dresu Toursa mešal štrene igralcem ACH Volleyja v LP.

Odločilen je bil že prvi niz, ki je psihološko vplival na nadaljevanje obračuna in počasi spodjedel goste. Izid je bil namreč v tem delu kar 15-krat izenačen, Slovenci so v prazno zmetali sedem zaključnih žog, v osmo pa se jim je le posrečilo, za kar je poskrbel najizkušenejši (36 let) in na parketu najboljši portugalski mož, bloker Joao Jose, s povsem ponesrečenim penalom. Pri gostih je prekaljeni korektor Hugo Gaspar prvo točko prispeval šele pri znižanju na 22:23.

Drugi niz je postregel s festivalom zasukov. Obakrat, ko je četa Huga Silve ušla (7:4 in 18:16), je domače moštvo v igro vrnil Gasparini, ki je – podobno kot že v serie A, kjer ravno tako sodelujeta pri Veroni – navdušil Gianija, vendar pa ne z napadalnim učinkom, temveč z izjemnimi serijami začetnih udarcev. Najprej je bil najzaslužnejši za delni izid 7:0 in vodstvo z 11:7, nato pa v končnici še za šest zaporednih točk in neulovljivo vodstvo z 22:18, samo v drugem nizu je primazal pet asov, na celi tekmi sedem. Zadnji del je bil zgolj še formalnost, saj ga je domača vrsta opravila domala brez napake v polju.

Giani je dvoboj po nogometno ovrednotil z oceno 7,5, a v isti sapi opozoril: »Ne smemo se slepiti, da smo že na EP. Prvi korak je resda narejen in izhodišče je dobro, za napredovanje potrebujemo le še dva niza, a že čez teden dni nas čaka nova, povsem drugačna zgodba. Ključen je bil uvodni niz, v težkih trenutkih smo se držali začrtanega sistema igre in discipline.«

Korektor Gasparini ga je dopolnil: »Ker smo vsi vajeni zahtevnih tekem, posebne živčnosti ni bilo, bolj negotovost, ker smo pripravljalno obdobje opravili brez prijateljskih dvobojev. Predvsem v zadnjem nizu smo pokazali pravi obraz, sprostili smo se, posrečilo se nam je domala vse. Zdaj smo v lepi prednosti, v žepu imamo tri točke, predvsem pa smo dobili potrditev, da tekmeca lahko premagamo.«