Kovač: V četrtfinalu smo bili povsem mrtvi

Odbojkarsko EP Slovenci z uvrstitvijo v četrtfinale EP dostojno zapečatili odlično reprezentančno sezono.

Objavljeno
01. september 2017 22.58
Janez Porenta, poročevalec
Janez Porenta, poročevalec
Krakov – Dve zmagi, trije porazi in končno sedmo mesto. Takšen je izplen slovenskih odbojkarjev na EP na Poljskem, na katerem torej niso ubranili srebra iz predlanske Sofije. »Zakaj bi bili zadovoljni z malim? Poudarjali smo, da imamo kakovost za preboj v najboljšo četverico, zato doseženo težko ocenim kot uspeh,« je bil po četrtfinalnem porazu z Rusijo brez dlake na jeziku selektor Slobodan Kovač.

Slovenci so z letošnjimi rezultati potrdili, da se že dve leti konstantno držijo evropskega vrha. Ocena reprezentančne sezone ne more biti drugačna kot odlična, zmaga v drugem kakovostnem razredu svetovne lige in krstni preboj na SP sta potešila še tako visoka pričakovanja, četrtfinale na EP, ki je bilo vendarle letošnji vrhunec, pa je dostojno zapečatilo akcije izbrane vrste. Ob vrnitvi iz Krakova so igralce in strokovni štab prevevali mešani občutki, težko je bilo izluščiti, ali so zadovoljni ali ne.

»Za nas je vsak dvoboj še toliko pomembnejši, ker smo majhni in v mednarodni sferi nizko rangirani. Da nas ne cenijo, so dokazali s tem, da smo morali po sredinem večernem dvoboju dan pozneje trenirati in igrati prvi, Bolgari, ki so v repešažu nastopili pred nami, in Srbi, ki so imeli v sredo celo prost dan, pa so se pomerili za nami, zvečer. Žal nas ne cenijo, mi pa se lahko za ugled borimo zgolj z rezultati, na parketu, kar sem igralcem večkrat povedal. Če bi v četrtfinalu dosegli dober rezultat, bi zaprli usta vsem,« je selektor Kovač pojasnil, zakaj ostaja grenak priokus.

Že med pripravljalnim obdobjem je večkrat opozoril, da energija v garderobi ni bila prava. Fantje so bili telesno in mentalno izčrpani, a so vselej znova stisnili zobe in grizli dalje. »S potekom priprav nisem v celoti zadovoljen, ni bilo vse, kot bi moralo biti, posledica je bil četrtfinalni poraz. Resda proti velikim Rusom, a smo dokazali, da se lahko z njimi enakovredno borimo, v prvem medsebojnem obračunu niti niso pokazali kakšne spektakularne igre. Fantje pravijo, da so bili iztrošeni, ker so igrali manj kot 24 ur po koncu prejšnjega dvobojega. Takšnega izgovarjanja ne podpiram. Reprezentančno sezono končujemo z alibijem, da smo bili utrujeni, in to ni prav,« Kovač ni kazal pretiranega navdušenja.

»V četrtfinalu bi morali odigrati mnogo bolje. Želel sem videti srce in značaj te ekipe, ki pa smo ju v tako kratkem času spet nekje pozabili. Gledali smo dva povsem različna obraza ene zasedbe. V takih primerih se vprašaš, kaj ni prav, kje ti je spodletelo. Zgodi se, da je nasprotnik tako močan, da ti ne dovoli izkoristiti vsega potenciala. To razumem. A vseeno je treba pokazati veselje, uživanje v igri, kakor proti Poljakom. Mi pa smo bili v četrtfinalu povsem mrtvi. Namesto da bi zdržali tekmečev pritisk, se borili za vsako žogo, lovili točko za točko, smo se samo gledali. Padale so tudi tiste žoge, ki ne bi smele, ki bi jih moral pobrati libero ali pri katerih bi se morali tudi drugi igralci drugače odzivati,« je zmajeval z glavo selektor.

»Zmaga nad Poljaki je moštvo navdala s pozitivno energijo in adrenalinom, pa igralci tega niso znali izkoristiti. Jasno, da je na nasprotni strani mreže stala vrhunska zasedba, a ko igraš proti Rusiji drugič v nekaj dneh in že prvič izgubiš predvsem zaradi lastnih napak, moraš iti v dvoboj z drugačnim pristopom, še posebej dan po zmagi nad tako kakovostno reprezentanco, kot je Poljska. Četrtfinale je dokazal, da so Rusi ta čas boljša ekipa kot mi, merijo v finale, a je turnir že postregel s presenečenji in je vse mogoče. Vsak obračun je nova zgodba, zato so napovedi nehvaležne,« je zaključil Kovač, ki je na selektorskem stolčku zamenjal Andreo Gianija.

Italijan se je še na drugem EP zapored prebil v polfinale, tokrat z Nemci, ki so po skoraj četrt stoletja spet prišli tako daleč, danes (ob 17.30) pa bodo izzivali Srbe. Ti so pričakovani polfinalisti, enako kot Rusi, ki jim bodo zvečer (20.30) nasproti stali presenetljivi Belgijci, ki so jih Slovenci premagali v kvalifikacijah za SP, letijo pa na krilih kontroverznega selektorja Vitala Heynena. Slovenci se lahko tolažijo, da so istočasno kot oni tekmovanje zaključili lanski olimpijski finalisti Italijani in polfinalisti prejšnjega EP Bolgari, že stopničko prej pa svetovni prvaki Poljaki in padli branilci lovorike Francozi.