Kozmus še vedno v iskanju pravih občutkov

Danes v Zürichu kvalifikacije v metu kladiva za moške. Primož Kozmus na evropskem prvenstvu prvič po letu 2006.

Objavljeno
13. avgust 2014 17.02
Primoz Kozmus Celje 3.8.2014
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka

Zürich – Četrtek bo na evropskem atletskem prvenstvu precej slovensko obarvan. Ne le, da se bo Martina Ratej borila za kolajno, kar bo prvi züriški vrhunec za našo reprezentanco, finale pa čaka še Tino Šutej, danes bo v kvalifikacijah nastopil tudi drugi up za kolajno Primož Kozmus.

Nekdanjemu svetovnemu in olimpijskemu prvaku v metu kladiva te seveda ne bi smele predstavljati resne ovire. A po slabi sezoni, v kateri je zavoljo rezultatov pod pričakovanji prekinil tekmovalni ritem in se posvetil treningu, bo v naslednjih dneh, natančneje v soboto popoldne, jasno, v kolikšni meri je Primož Kozmus nadoknadil začetni zaostanek za tekmeci. Državno prvenstvo pred slabima dvema tednoma (77,44) je sicer napovedalo, da se njegova forma vzpenja. S kvalifikacijami seveda ne bi smel imeti nikakršnih težav, saj pričakuje, da bo dovolj že 74 metrov, prepričan pač, da sicer skromne norme 75 m ne more preseči dvanajst tekmovalcev. »Uvrstitev v finale bi morala biti zelo zanesljiva, upam, da že s prvim metom, če to ne bo šlo, pa pač z drugim ali tretjim,« razmišlja o lahkem današnjem ogrevanju Kozmus, za katerega bo to prvi nastop na evropskih prvenstvih po osmih letih, ko je v Göteborgu 2006 s 6. mestom tudi dosegel svojo najboljšo uvrstitev na EP, kaj lahko pa bi bil tudi zadnji, saj bo naslednje v sezoni olimpijskih iger, Rio de Janeiro pa je seveda njegov veliki in zadnji cilj.

»Veselim se nastopa na prvenstvu stare celine po tolikem času, pri čemer seveda v zasedbi prav velike razlike med EP in SP ni, v metu kladiva je pač konkurenca večinoma evropska,« opozarja Kozmus, ki je na pomožnem štadionu Utogrund v Zürichu opravil dva treninga – popoldne, v času sobotnega finala – s po desetim meti, in sicer v povsem različnih vremenskih razmerah, saj je en dan deževalo, temperature pa so bile pod 20 stopinj Celzija, naslednji je bilo prijetno toplo. Toplo-hladni oz. levo-desno so bili tudi Kozmusovi poskusi.

»Še vedno iščem prave občutke, ti so za zdaj vendarle še mešani. Zato tudi prihaja do napak, poizkušam pač in nekateri meti so slabi. Vendar me to ne skrbi, ko bom zadovoljen sam s sabo, potem bo tudi kladivo letelo, kolikor želim. Bo pa za te daljave potreben tehnično boljši met,« meni Brežičan, ki se zaveda, da bosta zlata in srebrna kolajna ob kolikor toliko normalnem razpletu nedosegljivi – »rezervirani« sta za Krisztiana Parsa in Pawla Fajdeka –, zato bo lovil drugo kakovostno skupino in s tem bron. »Sodeč po tem, kar sem videl tu na treningu, bo Fajdek glavni favorit, potem je seveda Pars, Marcel Lomnicky je denimo tudi dobro treniral. Ker sem solidno pripravljen in s tem konkurenčen v boju za 3. mesto, komaj čakam, da se tekma začne,« pravi Kozmus, o čigar motiviranosti ne gre dvomiti, ker pač kolajne z EP še nima, če je ne bo osvojil tokrat, pa bo bržčas kariero končal brez nje, kar bi vendarle bila ena pomanjkljivost v njegovem tekmovalnem mozaiku.

Fajdek, ki je torej za Kozmusa glavni favorit, sicer v Zürichu tarna zaradi težav s hrbtom, a glede na to, kako je na treningu metal tudi težje kladivo, marsikdo dvomi o resnosti njegovih preglavic. »Pred dobrima dvema tednoma me je doma 'uščipnilo' v hrbtu, zato sem precej pomanjkljivo treniral. Nisem ravno v najboljši formi, Pars je vsekakor bolje pripravljen od mene. Sem pa še vseeno nared za borbo, pri čemer za zdaj razmišljam le o kvalifikacijah,« zatrjuje Poljak, ki pri vrhu pričakuje tudi Kozmusa. »Letos resda ni veliko tekmoval, a gre za starejšega tekmovalca z bogatimi izkušnjami, zato mislim, da lahko veliko pokaže in mu dober rezultat ne bo ušel,« je za Delo ocenil svetovni prvak.

Poleg Kozmusa, Ratejeve – finale se bo začel ob 20.40 – in Šutejeve – 19.19 – bodo danes nastopili še štirje slovenski atleti. Kvalifikacije na 200 metrov čakajo Kristino Žumer in Sabino Veit ter Jana Žumar, v metu kopja pa Matijo Kranjca.