Kranjski odbojkarji sneli dragoceni skalp

Kranjski Astec Triglav v osmem kolu prvoligaškega tekmovanja premagal favorizirano Panvito Pomgrad.

Objavljeno
18. november 2013 11.00
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Da je nova sezona moškega prvoligaškega tekmovanja v odbojki ena najbolj izenačenih in razburljivih doslej, saj dejansko vsak lahko premaga vsakega, je vnovič dokazalo 8. kolo, v katerem se je sploh prve zmage veselil kranjski Astec Triglav, ki je snel skalp, reci in piši, enemu glavnih kandidatov za preboj v finale Panviti Pomgradu.

Favorizirani soboški zasedbi v zadnjem obdobju pojenja sapa. Po uvodnih treh zaporednih zmagah je v nadaljnjih štirih kolih morala trikrat na kolena, tudi četrtič pa je mariborskega tekmeca odpravila šele po petih nizih. »V naši igri je še vedno preveč nihanj, obenem si privoščimo ogromno neizsiljenih napak,« poudarja trener Dejan Fujs, ki ga lahko veseli vsaj, da se v staro formo vrača kapetan Andrej Tot. Zato pa mu dodatne skrbi povzroča poškodba prvega (in edinega pravega) korektorja Aljoše Bogožalca, ki ga je tokrat sredi tekme zamenjal mladi Blaž Ajlec. Triglav se je do prve zmage prebil z dokaj polnim zdravniškim kartončkom, na parket tako nista mogla korektor Simon Bilandžič in libero Miha Bežek. Priložnost sta dobila prosti igralec Nik Vene, na katerega je letela večina žog s tekmečevega servisa, a jih je vrhunsko krotil, in napadalec Matej Kök, ki se je izkazal s kar 61-odstotnim napadalnim učinkom. Oba sta bila še v prejšnji sezoni člana druge ekipe Triglava.

Zato pa je prvi poraz po kar šestih zmagah vpisala navdahnjena mlada zasedba Salonita, ki pa je obdržala vodilni položaj na razpredelnici. Na kolena jo je v severnoprimorskem derbiju spravil GO Volley, pri katerem trener in najizkušenejši igralec Jasmin Čuturič sploh ni stopil na parket, prav tako v kadru ni bilo prvega libera Jana Gašparina. Mrežo je zaklenil prekaljeni Gregor Basaneže s kar desetimi (!) bloki, niti malo se mu torej ne pozna, da se je pred sezono vrnil v polni pogon po dveletnem tekmovalnem premoru. Izpostaviti velja še Daliborja Tomiča, ki je izstopal pri sprejemu, začetnem udarcu in v napadu.

To je bil dvoboj zasedb, ki ne koristita pretirano svojih korektorjev: pri GO Volleyju je mladi Daniel Filiputti vpisal le sedem točk, pri Salonitu Ambrož Sirk celo zgolj dve, vedeti pa je treba, da se bo na to igralno mesto verjetno vrnil v Desklah živeči Brazilec Israel, ki trenutno krpa blokersko luknjo ob hudi poškodbi reprezentanta Daneta Mijatoviča. Njegova odsotnost se četi trenerja Leona Schillinga vse bolj pozna, pa čeprav velja, da zgolj blokerji ne dobivajo tekem.