Kreuziger zmagovalec Amstlove zlate dirke

Prvo ardensko klasiko je po napadu v zadnjem delu 251 km dolge preizkušnje dobil Čeh Roman Kreuziger.

Objavljeno
14. april 2013 19.20
Netherlands Cycling Amstel Gold
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Valkenburg - Češki kolesar Roman Kreuziger je zmagovalec prve ardenske klasike, dobrih 251 kilometrov dolge dirke Amstel Gold Race. Čeh si je svojo prvo zmago na klasičnih dirkah zagotovil z napadom v zadnjem delu preizkušnje, na cilj pa je prišel sam. Kreuziger, kolesar ekipe Saxo Tinkoff, nekdanji mladinski svetovni prvak, je tudi prvi Čeh, ki je dobil to nizozemsko klasiko od Maastrichta do Valkenburga.

V šprinterskem dvoboju za drugo mesto je Španec Alejandro Valverde premagal Avstralca Simona Gerransa.

Amstel Gold Race, prva ardenska klasika, kjer so vedno v ospredju tisti, ki se znajo spopasti tudi s klanci, je ponujala drugačen seznam favoritov kot prve spomladanske klasike. Edini, ki je ostal v krogu favoritov je bil Slovak Peter Sagan, v najožjem izboru možnih zmagovalcev pa so bili Španca Alejandro Valverde ter Joaquin Rodrigez ter svetovni prvak in dvakratni zmagovalec te dirke Belgijec Philippe Gilbert, ki je na prvenstvu do zlate kolajne prišel prav na teh cestah.

Rodriguez, sicer moštveni kolega Slovenca Simona Špilaka pri Katjuši, je možnosti izgubil zaradi padca sredi dirke, Sagan je bil očitno preutrujen, Valverde in Gilbert pa sta naziv enega od favoritov upravičila. A sta naletela na razpoloženega Čeha Romana Kreuzigerja, ki je tekmecem ušel na zadnjem vzponu, približno sedem kilometrov pred ciljem.

»Dirka Amstel Gold Race ima širok krog favoritov, zagotovo sem med te spadal tudi jaz. Danes sem se počutil fenomenalno. Začutil sem svojo priložnost, potem ko sem si prikolesaril prednost, sem si govoril, da je ne smem izpustiti. Zadnji vzpon na Cauberg se nikakor ni hotel končati, 500 metrov pred ciljem, pa sem se vendarle začel zavedati, da bom uspel. Izpolnil sem en velik cilj, dobiti klasično dirko, vesel pa sem, da sem s tem utišal kritike, ki so menili, da sem storil napako, ko sem se preselil v ekipo Saxoja, ki je danes zabeležila zelo pomembno zmago, «je bil zadovoljen 26-letni Čeh.

»Ponudile so se mi drugačne priložnosti. Jasno je, da na velikih večdnevnih dirkah ob Albertu Contadorju ne bom imel veliko možnosti, zato pa jih bom imel več tudi na drugih dirkah. Pa tudi mlad sem še, pripravljen čakati,« je še dejal Kreuziger, še lani moštveni kolega Slovencev Janija Brajkoviča in Boruta Božiča pri Astani.

Tokrat sta na dirki nastopila dva Slovenca. Simon Špilak je dvakrat poizkušal z napadom, a si je zaradi svojih uspehov v zadnjem času v karavani že izoblikoval ime nevarnega tekmovalca, tako da so nanj konkurenti dobro pazili. Na koncu se je odločil za odstop, do cilja pa ni prišel tudi moštveni kolega zmagovalca Marko Kump.

Amstlova zlata dirka, 251 km:

1. Roman Kreuziger (Češ/Saxo-Tinkoff) 6:35:21

2. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) + 0:22

3. Simon Gerrans (Avs/Orica-GreenEdge)

4. Michal Kwiatkowski (Bel/Omega Pharma-Quick Step)

5. Philippe Gilbert (Bel/BMC Racing Team)

6. Sergio Henao (Kol/Sky)

7. Bjorn Leukemans (Niz/Vacansoleil)

8. Pieter Weening (Niz/Orica-GreenEdge)

9. Enrico Gasparotto (Ita/Astana)

10. Bauke Mollema (Niz/Blanco) vsi isti čas

odstop: Simon Špilak (Katjuša), Marko Kump (Saxo Tinkoff)...