Kristjan Koren: Kot bi vsak dan dirkali klasike

Na Touru je peklenski ritem, karavana pa že pošteno utrujena. Vsi čakajo na gore, kjer bo ritem manj ubijalski.

Objavljeno
12. julij 2014 00.34
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Nancy – Petru Saganu se brezglavo kolesarjenje v zaključku sedme etape spet ni obrestovalo za zmago. Matteo Trentin, ki je v cilju mislil, da je bil za centimeter in pol boljši Slovak, je za zmago izvedel iz radijske zveze, ko se je eden od spremljevalcev zadrl: »Matteo, zmagal si!«

Italijan je za ekipo Omega-Quick Step naredil, kar je načrtoval nesrečni Mark Cavendish. »Po padcih, smoli in napačnih odločitvah smo le sestavili ekipo za šprint in zmagali,« je komentiral peto zmago v karieri profesionalca 24-letnik iz pokrajine Trento. Sagan je bil razočaran. »Ko zmaguješ, je vse enostavno. Ko pa ne, pa ni nič več tako samoumevno. Jasno mi je, da mi nekaj manjka za zmago. Še naprej si bom prizadeval, da jo osvojim,« je Slovak komentiral tri druga in eno peto mesto. Bori se za tretjo zeleno majico, zato je prisiljen tudi loviti točke na letečih ciljih. Po vsem videnem si je majico bržkone že zagotovil, saj je malo verjetno, da bi ga tekmeci prehiteli. Ker je vsaka točka pomembna za končni cilj, v bitkah na letečih ciljih pokuri veliko energije. Zelo si je želel tudi etapno zmago, a jo po lastni neumnosti izgubil dvakrat. Tako kot v drugi angleški etapi je tudi v zaključku zadnje pred prihodom v gorske preizkušnje na zadnjem klancu pokal od moči, na koncu pa ostal brez odra.

Ritem v prvem tednu je bil ubijalski. Kristjan Koren, ki sijajno opravlja nalogo Saganovega pomočnika, pravi, da so vse etape tako stresne in naporne, kot bi bila vsaka zase enodnevna klasika. Še posebej je bilo dramatično dirkanje po granitnih kockah Roubaixa. V Cannondalu so bili tako kot tudi v Astani bolj varni, ker so izbrali debelejše in manj napihnjene zračnice. »Komaj čakam gorske etape, da se bom lahko regeneriral. V sedmih dneh je bilo res hudo naporno, vsa karavana je že močno utrujena. Tipičen dan za pomočnike je bil včeraj, ko smo 230 km lovili ubežnike. Upali smo, da bo Sagan pred prvimi hribovskimi etapami le slavil zmago, a je ni. Kaj je naredil narobe, niti ni pomembno. Za popolno zadovoljstvo nam manjka pika na i, vendar smo pomočniki tudi z drugimi mesti zadovoljni,« je povedal o prvem tednu dirkanja na polno moč Koren.

Med favoriti, ki so v finišu narekovali oster tempo, da bi se izognili padcem (spet jih je bilo veliko), jo je skupil Američan Tejay van Garderen. Navkljub složnemu kolesarjenju ekipe BMC je izgubil dobro minuto, tako da je v skupnem seštevku padel iz deseterice. Prava bitka za rumeno majico, ki jo je v minulih dneh suvereno nosil Vincenzo Nibali, se bo začela danes. Italijan je prepričan, da bo v petek odlično razpoloženi Alberto Contador v gorovju pokrajine Vosges silovito napadel. Španec odgovarja, da bo njegova priložnost za revanšo v ponedeljek, ko je v etapi s ciljem v smučarskem središču v La Planche des Belles Filles kar sedem gorskih ciljev, od tega trije prve kategorije.