Krog danes tečejo tudi na televiziji

V slovenski metropoli je danes vrhunec 21. Ljubljanskega maratona. V dneh dneh naj bi se dogodka udeležilo 30.000 tekačev.

Objavljeno
30. oktober 2016 00.28
Lj. Maraton
Špela Robnik
Špela Robnik

Spet je tisti čas v letu. Bolj ko se barva in odpada listje, več tekačev je videti na ulicah. Še toliko bolj zavzeto vadijo, da se na zadnjo oktobrsko nedeljo, vedno »uro pozneje«, vsi skupaj zberejo na enem mestu in pretečejo Ljubljano po dolgem in počez. Letos znova v rekordnih številkah.

Na ljubljanskem maratonu je vsako leto več tekačev – letos jih znova pričakujejo čez 18.000, v dveh dneh pa blizu 30.000. Redno se vračajo in premikajo meje lastnih sposobnosti. Direktor maratona Gojko Zalokar pravi, da udeležba najbolj narašča zlasti med tistimi, ki tečejo na 42 km. »Število še zlasti raste, odkar smo traso raztegnili v en krog. Tekači so vedno bolje pripravljeni, zato se tudi odločajo za najdaljšo razdaljo. Pozna se, da postopoma prehajajo na daljšo traso in tudi dosegajo dobre čase. Zelo malo jih še pride nepripravljenih,« je povedal vodja organizacije in se nadejal še enega tekaškega praznika.

Ta je bil še posebno slovesen lani, ob 20. obletnici, letos so nekatere stvari le še nadgradili. Zaživela je njihova šola teka, ki se je je udeležilo čez 500 tekačev, dopolnili so tudi razstavo, ki je na ogled na Magistratu, letošnja posebnost pa je prav tako neposredni televizijski prenos. Že lani so zanj poskrbeli s posameznimi vklopi, letos pa bo Planet TV maraton neposredno prenašal od 10. do 13. ure.

»Projekt je vse prej kot enostaven – tako tehnično kot vsebinsko. V dinamično in zanimivo zgodbo moramo povezati dogajanje na in ob progi, na osrednjem prizorišču, kjer sta štart in cilj, krajše teke in komentarje iz studia. Vsekakor je največji izziv pripraviti prenos, ki bo pred zaslone pritegnil čim več gledalcev. Ne bomo spremljali le solo teka najhitrejših tekačev, potrudili se bomo pričarati tudi nekaj vzdušja s proge, pogledali bomo v zakulisje, Ljubljano boste lahko videli iz drugačne perspektive ...« so o svojih »maratonskih treningih« povedali na Planetu. Priprave so se sicer začele že ob koncu lanskega maratona, prenos je pripravljalo 50 ljudi, ob progi bo osem kamer, v izteku pet.

Foto: Leon Vidic/Delo

Zalokar je o televizijski pokritosti dejal, da je to še ena stvar, ki jo vsi največji maratoni pač morajo imeti. »Brez tega ni napredka, veliko je treba narediti tudi na tem področju. Potegujemo se za mednarodni znak golden label, ki ga imajo največji organizatorji tekaških prireditev po svetu. Blizu smo, a manjka nam le eno – vabljeni vrhunski maratonci iz petih držav. Tega pogoja za zdaj ne izpolnjujemo, ker nimamo dovolj sredstev,« je povedal in obžaloval, da so za letos ostali tudi brez treh odličnih Etiopijcev – zaradi zapletov z vizumom. A vseeno ni izgubil upanja, da morda vendarle spet pade rekord.


To bi bila seveda le pika na i. Pomembno si je prislužiti pozitivno oceno za organizacijo. Bdeti nad »zaprto« Ljubjano pač ni enostavno. In četudi so se ljudje v zadnjih letih že bolj navadili na cestne zapore, prireditelji še vedno poslušajo pritožbe meščanov. »Ni tako hudo, kot je bilo pred leti, še vedno pa se vedno najde kdo, ki potoži, da ne more ven iz zapore. A o njih pravočasno obveščamo po vseh medijih, zato se natančno ve, katere ceste in kdaj bodo zaprte,« je povedal Zalokar.

Mimogrede, v nedeljo bo zaprta tudi cesta mimo Žal, ki bodo konec tedna zelo množično obiskane, vseeno pa tam menda ni pričakovati večjih težav. »Do Žal bo mogoče normalno dostopati z obvoznice, iz smeri Most pa ne, ker bo zaprta Kajuhova cesta. Pa še to le v času od 11. do 15. ure. Traso bomo zapirali glede na prihod tekmovalcev nanjo in jo enako odpirali, ne glede na to, da imamo dovoljenje za zaporo od 8. do 16. ure.«

Da bo red in mir ter da bo vse potekalo gladko, bo skrbelo 1300 ljudi, polovica je prostovoljcev. Čez sto je policistov, okoli dvesto redarjev, enako gasilcev in tako dalje. In ko bodo maratonci odtekli svoj krog, se bo za nekatere glavno delo šele začelo. Po progi, na okrepčevalnicah in na cilju se bo nabralo ogromno smeti. Predstavljajte si, koliko plastičnih kozarcev in bananinih olupkov za seboj pusti množica skoraj 30.000 ljudi. Zato bodo odpadke, z zavezo za prireditev brez odpadkov – zero waste, pazljivo ločevali in jih odpeljali v reciklažo, nazaj pa bodo dobili material, ki ga bodo lahko uporabili prihodnje leto.

Kako je bilo, ko so se v tek spustili mali lumpiji, si oglejte v fotogaleriji. Kliknite na fotografijo:

Foto: Tomi Lombar/Delo