Lahko bi bil nevaren Mayweatherju in Pacquiau

Britanski boksarski »čudežni deček« Amir Khan optimističen pred dvobojem z Mehičanom Saulom Alvarezom.

Objavljeno
06. maj 2016 14.02
BOX/
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Las Vegas - Mehičan Saul Alvarez (46 zmag, 32 s k. o., 1 neodločen izid in 1 poraz), ki je v profesionalnem ringu krajšo povlekel le proti ameriškemu zvezdniku Floydu Mayweatherju, velja ta čas za najboljšega boksarja na svetu. V noči s sobote na nedeljo ga bo v obračunu za naslov svetovnega prvaka v srednji kategoriji po različici WBC izzval britanski »čudežni deček« Amir Khan (31 zmag, 19 s k. o., 3 porazi), pri rosnih sedemnajstih letih na olimpijskih igrah v Atenah '04 dobitnik srebrne kolajne, ki je v pogovoru za nemško spletno stran spox.de zaupal marsikaj zanimivega pred težko pričakovanim obračunom z Alvarezom.

Kaj vam pomeni dvoboj z Alvarezom?

Zame je to v prvi vrsti velik izziv. Zmeraj sem poudarjal, da si želim boksati z najboljšimi - in Canelo je zagotovo eden od najboljših. Uprizorila bova ognjemet, ki ga ljubitelji boksa zlepa ne bodo pozabili.

Med poznavalci jih ni malo, ki menijo, da si ne zaslužite tega obračuna.

Tako imenovani poznavalci naj zdaj le govorijo, potem pa se bodo čudili, kaj se bo zgodilo v ringu. Nahajam se v udobnem položaju. Ne zgodi se namreč prav pogosto, da v ring vstopim kot »avtsajder«. In če ljudje menijo, da bom tako ali tako izgubil z nokavtom, me to le še dodatno podžiga.

A dejstvo je, da ste največje uspehe dosegli v superlahki kategoriji, zdaj pa se boste prvič predstavili v srednji kategoriji.

No, razlika vendarle ni tako velika. S svojimi zadnjimi predstavami proti Luisu Collazu, Devonu Alexandru in Chrisu Algieriju (vse tri je dobil po točkah - op. p.) sem dokazal, da sem najboljši boksar v velterski kategoriji na tem planetu, od nje do srednje kategorije pa ni več tako daleč.

Kljub temu vsi menijo, da je Alvarez telesno bistveno močnejši od vas.

Kakor sem že omenil, na takšne napovedi ne dam prav dosti. Kdor bi si le malo bolj podrobno pogledal najine statistične podatke, bi se lahko hitro prepričal, da se gibljeva približno na isti ravni. Sva skorajda enako visoka, ker pa ima Canelo tako kratke roke, sem glede teh celo v prednosti. Kar pa zadeva njegovo domnevno moč, jo bom izničil s svojo hitrostjo in boksarsko kakovostjo. Prepričan sem, da bom tega fanta prepričljivo premagal.

V tem razmišljanju ste precej osamljeni.

In kaj potem? Prepričan sem, da bodo mnogi britanski navijači stavili name zajetne vsote denarja, oddolžil pa se jim bom tako, da jih bom naredil bogatejše. A najpomembnejše je, da bova prikazala dober dvoboj. Canelo je buldožer, ki vse pomendra pred seboj, sam pa bom poskrbel, da bo mahal v prazno, medtem ko se bom vrtel okrog njega. Na koncu se bo pokazalo, kaj je pomembnejše: surova moč ali lepa umetnost boksa? Več si kot gledalec pravzaprav ne moreš želeti.

Eden od razlogov, zaradi katerih naj bi imeli majhne možnosti za uspeh, naj bi bila vaša steklena brada.

To je še ena debata, ki je ne morem več poslušati. Le zato, ker me je Breidis Prescott presenetil z udarcem, zdaj ves svet meni, da ne znam prejemati udarcev. Pri tem ljudje pozabljajo, da sem imel na tleh Marcosa Maidano - in ne on mene.

Kako ste se pripravljali na vaš doslej največji obračun na športni poti?

Vsak boksar, ki prejme takšno vprašanje, bo vselej odgovoril, da so za njim najboljše priprave v karieri. Še nikoli nisem slišal, da bi nekdo izjavil: »Ah, veste, da ni bilo vse optimalno, zato sem pripravljen le 50-odstotno.« Tudi od mene tega ne boste slišali. Rekel bo takole: sem v vrhunski formi in optimalno nared za Canela.

Pred leti ste izzivali tako Floyda Mayweatherja kot tudi Mannyja Pacquiaa, ki pa nista pokazala zanimanja za spopad z vami. Zakaj pravzaprav?

Odgovor je preprost: ker bi lahko bil Floydu zelo nevaren. To velja tudi za Mannyja. Naj ne bo slišati vzvišeno, je pa dejstvo, da sem eden od najboljših svojega rodu, deset let mlajši sem od Mayweatherja in Pacquiaa in zaradi tega hitrejši od obeh. Zelo dober sem na nogah, imam odlični očesi in izvrsten občutek. Če sem iskren, sam tudi ne bi rad boksal proti sebi.