Lahko Coe povrne ugled IAAF?

Predsednik Mednarodne atletske zveze Sebastian Coe, je pred težko nalogo, saj mora urediti razmere v zvezi in poskrbeti za reforme.

Objavljeno
15. januar 2016 11.59
M. Ž., STA
M. Ž., STA
London - Nekdanji olimpijski prvak in zdajšnji predsednik Mednarodne atletske zveze (IAAF), Britanec Sebastian Coe, je v nezavidljivem položaju. Po razkritju afere na zvezi mu vsaj pred igrami v Riu zmanjkuje časa, da uredi razmere na eni od osrednjih športnih panožnih zvez. Razkritje kaže na potrebo temeljitih reform, ki jih bo do OI 2016 težko izvesti.

Coe, ki je bil med vodilni pri organizaciji olimpijskih iger v Londonu, ima zelo težaven položaj tudi zaradi dejstva, da je bil v zadnjih osmih letih eden od podpredsednikov IAAF, ki niso ukrepali ob samovoljnem početju prejšnjega prvega moža, Senegalca Lamineja Diacka. Nekateri angleški mediji na čelu z Independentom so po včerajšnji objavi poročila Mednarodne protidopinške zveze v Nemčiji zahtevali, da zapusti svoj položaj, saj ob stanju in početju na zvezi ni ukrepal in s tem ozadjem bo Coeju še težje vrniti ugled in verodostojnost IAAF.

Časnik Neue Zuricher Zeitung piše, da bo moral lord Coe počistiti atletski svinjak. »Vem, da nas čaka še nekaj dela, da bomo vrnili zaupanje javnosti,« pa na to odgovarja 59-letni Anglež. Ta se sooča z načrtnim prikrivanjem sistematskega dopinga v Rusiji, predvsem pa tudi s korupcijo in nepotizmom, ki ju je ustvaril Diack.

Prva naloga bo vzpostavitev verodostojnega protidopinškega sistema v IAAF. Pri tem ga je že podprl tudi vidni član Moka in Wade, Kanadčan Richard Pound, ki je razkrival stanje na zvezi, a verjame v Coa. »Za ureditev razmer si ne predstavljam boljšega od Sebastiana Coa,« je po predstavitvi poročila Wade v Oberschleissheimu dejal Kanadčan in dodal, da ima IAAF zdaj lepo priložnost, da temeljito uredi razmere.

A do olimpijskih iger v Riu je le še sedem mesecev. Atletika bo v drugem tednu iger po tradiciji osrednji šport svetovnih televizij, zato je še bolj pomembno, da se tam pojavi prestrukturirana in prenovljena. Bržkone tudi z atleti iz Rusije, ki so v tem trenutku suspendirani, a tudi v Rusiji poudarjajo, da kazen ne more doleteti kar vseh športnikov počez, ampak naj velja le za dopinške grešnike.

Tudi v Moskvi je minister za šport Vitalij Mutko že napovedal ostre reforme. Že v soboto bo ruska atletska zveza na skupščini izvolila novo vodstvo. »Preteklosti ne moremo spremeniti, a sem odločen, da se bomo iz nje učili in da napak ne bomo ponovili,« pa pravi Coe, ki se je v zrelih letih nenadejano znašel pred novim pomembnim športnim bojem.