Lani kot igra, letos pa resno delo

Na Ravnah se bo danes začel tradicionalni plavalni miting.

Objavljeno
22. marec 2014 12.02
Brnik, 16.12.2013, tiskovna ob prihodu plavalcev z evropskega prvenstva. Foto: Marko Feist
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ravne na Koroškem – Plavalci slovenske izbrane vrste, tudi s prvim adutom Damirjem Dugonjićem, so se vrnili z napornih tritedenskih višinskih priprav na Sierri Nevadi, že danes pa se bodo preizkusili na tradicionalnem mitingu na Ravnah. Po tekmovanju, ki se ga bo udeležilo več kot 250 tekmovalcev iz 7 držav, se bo Dugonjić vrnil v ZDA.

Naš vodilni plavalec je na višinske priprave prispel na višji ravni pripravljenosti v primerjavi z lansko, kar je potrdil tudi njegov dolgoletni trener Matija Medvešek: »Lani sva se bolj igrala, letos pa sva udejanila ves program. Nekoliko več je bilo hoje, monotonost treninga smo razbili z dvema pohodoma. Glede na intenzivnost vadbe smo naredili 50 do 60 odstotkov več kot pred enim letom, ko je na tej ravni treniral šele maja, « je opravljeno delo na 2300 m nadmorske višine ocenil Medvešek. A da bi koroški orjak utrdil formo in spremembe, ki sta jih s trenerjem pilila, bi moral ostati z njim še prihodnje tri tedne, je opozoril trener.

»Naredili smo veliko videoanaliz. Pomanjkljivosti so še navzoče. V prihodnjih treh tednih bi nadaljevala z odpravljanjem napak, dvomim pa, da ga bo na treningih v ZDA kdo popravljal. Zato se bo moral v prihodnosti sam odločiti o delu med Slovenijo in ZDA, saj nama za pripravo za velika tekmovanja počasi že zmanjkuje časa. Da je osvojil skok, sva potrebovala eno leto. V pol leta bi lahko odskok nadgradil, enako velja za obrate. Z vsako od naštetih prvin bi pridobil po tri desetinke,« je povedal Medvešek. Dugonjić, ki ga avgusta čaka evropsko prvenstvo v Berlinu, se je odločil, da se po mitingu na domačih Ravnah vrne v ZDA, kjer prebivata z ženo Camilo. V Kaliforniji bo sam nadaljeval z vadbo po Medveškovem programu, udeležil se bo tudi mitingov. V Evropo se bo vrnil ob koncu maja.

Višinskih priprav v Španiji se je sicer udeležilo 12 slovenskih plavalcev. Opravili so po osem ur telesne aktivnosti na dan. Selektorja Miho Potočnika je razveselila navzočnost kondicijskega trenerja Jureta Drakslarja in maserja Mateja Cvitaniča, ki sta se po dolgem času pridružila reprezentanci na pripravah. Zelo pomembno je, da sta 100-odstotno oskrbovala reprezentante v najbolj zahtevnem delu treninga; z njimi sta bila en teden, saj finance plavalne zveze niso dopuščale večje navzočnosti. Potočnik si želi, da bi se njun delež v prihodnosti povečal. »Miting na Ravnah bo za reprezentante, ki so prišli z višinskih priprav, pregledna tekma. Mladinci in kadeti pa bodo s tem preizkusom končali enotedenske priprave na Koroškem. Zbrani bodo vsi slovenski plavalci,« je napovedal Potočnik.

Med njimi bo tudi Anja Klinar, ki se vrača po devetmesečnem premoru. Od lanske pomladi se namreč bojuje s poškodovano ramo. »Anja še ni v fazi treninga, ampak v fazi vračanja, kar je gotovo spodbudno. Na mitingu se bo pokazalo, kako naprej,« jo je podprl Potočnik. Klinarjeva je miting na Ravnah opisala kot tekmo, na katero se odpravlja z občutki z začetka kariere; brez ambicij in pričakovanj.