Le Clos rekordno, Govejškova 14.

Velenjčanka Nastja Govejšek je v polfinalu na 50 delfin osvojila 14. mesto, slovenski rekord pa zgrešila za le pet stotink.

Objavljeno
09. december 2016 09.20
plavanje
A. V., STA
A. V., STA
Toronto - Južnoafričan Chad Le Clos je tretji dan svetovnega prvenstva v plavanju v 25-metrskih bazenih v Kanadi poskrbel za svetovni rekord na 100 m delfin. Razdaljo je preplaval v 48,08 sekunde in za 36 stotink izboljšal lasten svetovni rekord iz Dohe 2014.

Le Clos, ki je slavil že na 200 m delfin, se je dobesedno poigral s konkurenco in drugouvrščenega Američana Toma Shieldsa (49,04) prehitel za skoraj sekundo, bron je osvojil Avstralec David Morgan (49,31). Shields je danes do zlata prišel z mešano štafeto ZDA.

Svojo predstavnico je imela v večernem delu tekmovanja tudi Slovenija. Devetnajstletna Velenjčanka Nastja Govejšek je v polfinalu na 50 m delfin s 26,16 osvojila 14. mesto, lasten slovenski rekord pa zgrešila za le pet stotink, a je bila po tekmi vseeno zelo zadovoljna. "Zelo sem vesela, saj je bil to moj prvi polfinale na svetovnih prvenstvih in uživala sem v tekmi. Današnje 14. mesto je tudi moja najvišja uvrstitev doslej. Za kaj več pa mi je zmanjkalo tudi malo športne sreče, saj se mi ni izšel prihod v cilj. Vse moje misli so zdaj usmerjene na 100 delfin."

Razdeljenih je bilo še pet kompletov medalj. Že četrto zlato medaljo si je priplavala Madžarka Katinka Hosszu, v četrtek najboljša na 200 m hrbtno. Železna lady, kot v plavalnih krogih pravijo Madžarki, je vnovič obvladovala konkurenco in si že po 50 metrih priplavala občutno prednost, na koncu pa je imela z 2:00,79 skoraj sekundo in pol prednosti pred srebrno Ukrajinko Darjo Zevino. Pred tem je Hosszujeva v Windsorju zmagala že na 100 m hrbtno, 200 m delfin in 400 m mešano.

Madžarka je nastopila še v finalu na 800 m prosto, a ima program vendarle preobsežen, da bi lahko računala z uspehom še v tej disciplini. Na koncu je osvojila osmo mesto, zmage pa se je veselila Američanka Leah Smith. S 14. mestom je vidno uvrstitev v tej disciplini osvojila tudi Ravenčanka Gaja Natlačen, ki jo danes čaka nastop na 400 m prosto. Ob tem je zanimivo tudi, da je izid 8:16,51, ki ga je dosegla bronasta Kiah Melverton iz Avstralije, debelo sekundo slabši od lani doseženega slovenskega rekorda Anje Klinar, ki pa na SP ne nastopa.

V nemškem taboru so napovedovali nov svetovni rekord Marca Kocha na 200 m prsno. Na koncu je Nemec osvojil zlato, po zmagi na 100 m prsno že drugo v Kanadi, s čimer je trenutno svetovni prvak v malem in velikem bazenu. Svetovni rekord tokrat ni bil dosegljiv, njegova zmaga pa je bila z 2:01,21 vseeno prepričljiva.

Avstralka Brittany Elmslie je osvojila zlato na 100 m prosto.