Le Rusija v igri za evropske igre 2019

Zadnjemu atletskemu dopinškemu škandalu navkljub ostaja Rusija edini kandidat za izvedbo 2. evropskih iger leta 2019.

Objavljeno
23. november 2015 13.05
GAMES-EUR-2015-CEREMONY
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Praga - Zadnjemu atletskemu dopinškemu škandalu izjemnih razsežnosti navkljub ostaja Rusija edini kandidat za drugo izvedbo evropskih iger leta 2019, kandidaturo pa sta vložili dve mesti - Kazan in Soči. Kot je na 44. zasedanju generalne skupščine Evropskih olimpijskih komitejev (EOC) v Pragi, ki sta se ga udeležila tudi predsednik in generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec in Edi Kolar, poudaril predsednik Patrick Hickey, je Rusija »še naprej naš prvi partner, za formalno potrditev organizacije iger pa mora dokazati, da je boj z dopingom uskladila z najvišjimi mednarodnimi standardi.«

»Štiri leta so še do iger, Rusija pa ima potencial v tem času vzpostaviti in uveljaviti stabilen protidopinški sistem in kulturo čistega športa. Rusija bi bila lahko v pirhodnje tudi nosilka sprememb na tem področju,« je še prepričan Irec. Sprva je bila kot organizatorka drugih evropskih iger (prve je letos gostil Baku) predvidena Nizozemska, ki pa je naknadno odstopila od izvedbe zavoljo previsokih stroškov. V EOC niso skrivali, da si želijo zahodnoevropskega prireditelja, a kot kaže trenutno, bo treba organizacijo prepustiti bodisi Sočiju z olimpijskimi izkušnjami bodisi Kazanu kot ruski športni prestolnici.

Predsednik ruskega olimpijskega komiteja Aleksandr Žukov pa že napoveduje, da bodo druge evropske igre leta 2019 v primerjavi z Azerbajdžanom, ki se je izkazal z odlično organizacijo, nov korak naprej. »Igre bodo še atraktivnejše,« je delegatom iz 50 evropskih držav obljubil Žekov in izrazil pričakovanje, do bodo prav vsa tekmovanja na igrah veljala tudi kot kvalifikacijska za olimpijske igre 2020 v Tokiu. Obenem ni skrivnost, da bo skušal EOC prepričati tudi najboljše atlete in plavalce, ki so v Bakuju manjkali. EOC je sicer na skupščini sprejel vsa letna poročila in obelodanil poslovanje, Hickey se je pri tem pohvalil z zelo dobrim finančnim položajem združenja.