Lewis proti profesionalnim boksarjem na OI

Nekdanji svetovni prvak Lennox Lewis nasprotuje ideji Mednarodne boksarske zveze, da profesionalcem dovoli nastopiti na OI.

Objavljeno
04. marec 2016 10.04
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Rio de Janeiro - Nekdanji svetovni in olimpijski prvak v boksu Lennox Lewis je proti predlogu, da bi na olimpijskih igrah amaterjev v prihodnje lahko nastopali tudi profesionalci. Lewis je na igrah 1988 v Seulu osvojil zlato kolajno za Kanado, nato pa prestopil med profesionalce, kjer je boksal pod britansko zastavo.

Kot je dejal Lewis, bi lahko profesionalni boksarji ogrozili mlade amaterske boksarje, oziroma bi šport zanje postal celo nevaren. »Mislim, da to ni dober predlog. Sistem amaterskega boksa bi moral ostati to, čemur je namenjen, amaterjem. Zato boksarji tudi nosijo zaščitne čelade, ker nimajo dovolj izkušenj, da bi se znali ob določenih udarcih ustrezno zaščititi. Zdaj pa se lahko kar naenkrat srečaš s profesionalcem oziroma z nekom, ki je bil kot profesionalec v top 10 na lestvici najboljših, mislim, da je to vse prej kot pošteno do amaterjev,« je dejal v pogovoru za Radio BBC 5.

Kot je še dejal nekdanji šampion, bi lahko v njegovem času, torej na igrah 1988, boksal proti tedaj nepremagljivemu Američanu Mikeu Tysonu in kot priznava sam, temu dvoboju prav gotovo ne bi bil kos. Mednarodna boksarska zveza je namreč tik pred tem, da na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru dovoli nastopati tudi profesionalcem.