Ljubljana čaka tekače in rekord

Ljubljanski maraton: včeraj otroci rdečih lic, danes vrhunec v pričakovanju rezultata.

Objavljeno
25. oktober 2015 00.14
Lumpijev tek. Ljubljana, 24. oktober, 2015.[ljubljanski maraton,Lumpijevi teki,šport,rekreacija,maratoni]
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – »Tekačem želim, da se naspijo in pridejo na start spočiti,« je bil zadnji napotek prvega moža ljubljanskega maratona Gojka Zalokarja za 20.000 udeležencev, ki se bodo danes podali po ulicah glavnega mesta.

Prvi bodo 20-letnico prireditve proslavljali tekači na deset kilometrov (ob 8.30), po rolkarjih in paraplegikih pa bo dogodek dosegel vrhunec s startom polmaratona in maratona (10.30). Tekaški utrip glavnega mesta je bilo čutiti že včeraj, ko so se udeleženci tekov zbirali za dvig startnih številk. Slišati je bilo morje tujih jezikov, nemškega, italijanskega, srbskega, celo Škoti v kiltih so se znašli med zbranimi. Tekači iz tujine – kar iz 46 držav jih je – so se pomešali med domačine in na tekaških preizkušnjah navijali za malčke, otroke in mladino. »Odlično! Težko bi bilo bolje,« je prave besede iskal zadovoljni Zalokar. Včeraj je v Ljubljani teklo približno 10.000 otrok.

Danes prireditelje, ki imajo v svoji ekipi 1200 ljudi, čaka rutinska naloga, vendar Zalokar poudarja, da se je treba na vsak maraton posebej pripraviti. »S pripravo letošnjega, ki je jubilejni, smo imeli ogromno težav; od trase, varovanja, policistov, ki nam jih je odščipnila begunska kriza, do sponzorjev, ki se niso odzvali,« je razkril. Prireditev naj bi se danes v zgodovino vpisala z največ udeleženci doslej in novim rekordom proge.