Londonsko oko: pub je moj dom

Brez slovenske hiše na OI – je temu botrovalo pomanjkanje denarja ali le slaba presoja?

Objavljeno
31. julij 2012 10.16
Miha Hočevar, šport
Miha Hočevar, šport
Da ne bo pomote. Delovi poročevalci z OI ne posedamo cele dneve po gostilnah in »degustiramo« na desetine vrst piva, ki jih nudijo tukajšnji lokali. Ob natrpanem urniku nastopov naših športnikov bi za to potrebovali organizem vrhunskega športnika v zgodnjih 20. letih.

Če bo priložnost prava, pa bomo kakšnega srknili tudi po službeni dolžnosti, ko bomo skupaj s člani slovenske olimpijske odprave proslavili osvojitev kolajne. A to se ne bo zgodilo v slovenski hiši. To pot se bomo dobili v pubu The Foundry, ki se je za čas iger »preimenoval« v Team Slovenia Pivovarna Laško London Pub. To, da se je naša največja pivovarna odločila za navijaško stično točko v živahni četrti Camden Town, ni nič spornega. Odločitev Laščanov je celo marsikoga rešila iz zadrege, tudi OKS, ki bi bil drugače zunaj tekmovališč in olimpijske vasi »brezdomec«. To je bila rešitev tudi za vladni urad za komuniciranje, ki je sicer zaradi varčevalnih ukrepov ukinil projekt slovenske hiše v Londonu. Obetal pa si je precej več kot tisti pred štirimi leti v Pekingu, kjer je bila slovenska hiša v predmestju, dodobra skrita pred očmi javnosti.

To pot bi moral slovenski pavilijon stati nedaleč od King's Crossa, enega najbolj živahnih prometnih vozlišč v Londonu, kar bi bilo precej bližje »filozofiji« nacionalnih hiš drugih držav, ki vedno vložijo veliko denarja, da so vidni na največjem športnem dogodku, v ozadju katerega se sklepajo ali vsaj napeljujejo veliki posli. A vlada se je odločila na ta račun privarčevati slab milijon evrov, bojda tudi med slovenskimi gospodarstveniki ni bilo veliko zanimanja, da bi pomagali pokriti stroške »razstave«.

Ali temu botruje tolikšno pomanjkanje ali le slaba presoja? Drugače od nas očitno razmišljajo tako velike nacije kot tudi tiste, ki jih radi gledamo zviška ali se primerjamo z njimi. Slovaška hiša je le nekaj korakov hoje od Big Bena. Hiša je ločena na dva dela, uradno slovaško olimpijsko ter hišo za navijače. Poseben prostor so uredili za predsednika države Ivana Gašparoviča. Tudi češka hiša se nahaja v najožjem središču Londona, s svojo prostornostjo in izjemno ponudbo kulturnih in družabnih dogodkov pa prekaša marsikatere iz precej večjih dežel. Ob prvem koncu tedna je veliko pozornosti pritegnil Jaromir Jagr, v prihajajočih dneh bosta posebna gosta Tomaš Rosicky in Petr Čech. Avstrija se predstavlja s tirolsko hišo, vsi navzoči lahko preizkušajo smučarsko opremo in telefonirajo iz govorilnice, v kateri je na drugi strani odmevalo jodlanje. Hrvaška hiša je razdeljena na tri dele – za turistično promocijo, gospodarsko sodelovanje in novinarsko središče. Ranko Četković, vodja trženja pri Hrvaškem olimpijskem komiteju, pa je že omenil, da pričakuje tudi slovenske športnike, potem ko ti nimajo svoje uradne hiše v Londonu ...