Lord Sebastian Coe novi predsednik IAAF

Na volilnem kongresu Mednarodne atletske zveze v Pekingu je prejel 115 glasov, protikandidat Sergej Bubka pa 92.

Objavljeno
19. avgust 2015 08.54
ATHLETICS-IAAF-WORLD
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Peking - Ostareli 82-letni Senegalec Lamine Diack je po 16 letih dobil svojega naslednika na predsedniškem stolčku Mednarodne atletske zveze (IAAF). To je postal nekdanji dvakratni olimpijski zmagovalec v teku na 1500 metrov in zdajšnji politik, 58-letni Britanec Sebastian Coe, ki je na jubilejnem petdesetem volilnem kongresu zveze v neizprosnem evropskem dvoboju ugnal še enega nekdanjega asa, Ukrajinca Sergeja Bubko. Zmagovalec - šele šesti v 103-letni zgodovini zveze - je prejel 115 glasov od 207 delegatov, poraženec preostalih 92.

»Verjetno se vsi strinjamo, da je rojstvo otrok najpomembnejši dogodek v našem življenju. Zame pa je današnja priložnost, da sodelujem z vami in kot predsednik kreiram prihodnost tega športa, drugi najpomembnejši trenutek v mojem življenju,« je takoj po izvolitvi v Pekingu poudaril novi prvi mož IAAF Coe, Diack pa mu je polaskal: »Atletika je v varnih rokah.« Prva in glavna naloga v štiriletnem mandatu novega predsednika, ki bo primopredajo opravil ob koncu prihajajočega svetovnega prvenstva v Pekingu, bo povrniti ugled kraljici športov, ki so jo sploh v zadnjem obdobju omadeževali številni odmevni in razvpiti dopinški primeri.

»To je moje življenje. Atletiki bom še naprej predan z vsem dostojanstvom in strastjo. Zadovoljen sem, da je bila kampanja zanimiva, resnično pomembna za ta šport. Sebu želim, da bi panogo v prihodnosti dobro vodil. Atletika bo še naprej rasla in postajala še močnejša,« je poraz športno priznal večkratni svetovni rekorder v skoku s palico Bubka, zdaj podpredsednik IAAF.

Kosovo in Južni Sudan v atletski družini

Najnovejša člana svetovne atletske družine sta Kosovo in Južni Sudan. Na volilnem kongresu v Pekingu je Kosovo ob odsotnosti Afganistana, Irana in suspendiranega Gabona prejelo podporo 187 članic, 13 jih je bilo proti, medtem ko je za sprejem Južnega Sudana glasovalo 192 delegatov, 12 jih je bilo proti. Volilno pravico so imeli sicer predstavniki 211 članic. Prav tako je krovna atletska zveza s 133 glasovi za in 63 proti podprla suspenz Gabona zavoljo vmešavanja vlade v nacionalno atletsko zvezo.