Los Angeles gre po svoje tretje olimpijske igre

Ameriško mesto Los Angeles bo verjetno vložilo kandidaturo za prireditev olimpijskih iger 2024.

Objavljeno
26. avgust 2015 14.12
A.G., Delo.si
A.G., Delo.si

Los Angeles – Evropski kandidati za prireditelja poletnih olimpijskih iger 2024 bodo kot kaže dobili ameriško konkurenco, saj se v boj očitno vključuje tudi Los Angeles. Do sedaj se je se je s kandidaturo spogledoval Boston, ki si je premislil zaradi vrtoglavih stroškov organizacije in nepredvidljivih dohodkovnih povratkov. Mestne oblasti v Los Angelesu predvidevajo, da bo za izpeljavo projekta dovolj 4,1 milijarda dolarjev.

Olimpijski komite Združenih držav Amerike (USOC) si je sicer želel iger na vzhodni obali, ampak zaradi odstopa Bostona ni opustil celotne ideje in našel rešitev v največjem mestu zvezne države Kalifornija. USOC mora v skladu z rokovnikom do 15. septembra Mednarodnemu olimpijskemu komiteju (MOK) predložiti ime mesta, ki želi kandidirati.

Vse, razen olimpijske vasi, že stoji

Finančni načrt za prireditev največjega športnega dogodka na planetu predvideva, da bi v 4,1 milijarde težak proračun kapnilo 1,7 milijarde dolarjev zasebnega kapitala, ki bi poskrbel za gradnjo nove infrastrukture, ki bo obsegala predvsem novo stanovanjsko sosesko, olimpijsko vas. Sicer pa bodo olimpijska tekmovanja pripravili z že obstoječo infrastrukturo, ki bi doživela le manjše popravke. Osrednja prizorišča obsegajo Staples Center, kjer domujejo tri znane kalifornijske franšize (hokejski klub Anžeta Kopitarja Los Angeles Kings in košarkarska kluba Los Angeles Lakers in Clippers), športna arena Forum in stadion nogometnega moštva LA Galaxy StubHub Center. Atletski boji bi potekali na stadionu ameriškega nogometa Coliseum, ki bi za potrebe slovesnega odprtja in zaprtja iger terjal posodobitveni vložek v višini 300 milijonov dolarjev.

Najcenejše poletne olimpijske igre v tem tisočletju?

Projekcije, s katerimi operirajo mestne oblasti, predvidevajo, da bi imele igre neposredni dobiček že, če upoštevamo samo iztržek s strani sponzorjev, prodaje televizijskih pravic in vstopnic za dogodke. 4,1-milijardni proračun je sicer manj kot pol vsote (10,4 milijarde), ki jo je porabili London za igre leta 2012 in drobiž proti vrtoglavemu proračunu predzadnjih olimpijskih iger v Pekingu, ko je Kitajska vložila 44 milijard dolarjev, še nekaj časa pa bo verjetno rekorder zimski Soči, ki je porabil 51 milijard.

Če bo Los Angeles na koncu dejansko izbran za prireditelja, se bo olimpijski veledogodek v mestu zgodil že tretjič – prvič se je to zgodilo daljnega 1932, drugič pa 1984. V tem trenutku so ostali resni kandidati Pariz, Rim, Hamburg in Budimpešta, končna odločitev o prireditelju bo padla na zasedanju MOK-a v perujski Limi 2017.