Lovrenc Umek je novi trener Martine Ratej

Martina Ratej si želi v naslednji sezoni osvajati najvišja mesta na najmočnejših atletskih mitingih.

Objavljeno
05. oktober 2016 20.29
TK Martine Ratej
A. V.
A. V.

Celje - Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej je v Celju predstavila ekipo, ki jo bo poslej namesto Andreja Hajnška kot glavni trener vodil Lovrenc Umek. Miro Kocuvan bo pomočnik trenerja, trener za hitrost bo Brane Skubic, Severin Lipovšek bo zadolžen za športno prehrano, Brane Skubic za psihično pripravo na tekmovanja, manager bo Alfonz Juck.

Martina Ratej si želi v naslednji sezoni konstantno metati prek 62 m in osvajati najvišja mesta na najmočnejših atletskih mitingih, glavni cilj pa je nastop v finalu svetovnega prvenstva avgusta prihodnje leto v Londonu. "V letošnji sezoni bom nastopala tudi pozimi, da bo potem lažje tekmovala v diamantni ligi, kjer si želim priti v končnem seštevku med prve tri," je napovedala Ratejeva.

V letošnji sezoni je osvojila šesto mesto v finalu evropskega prvenstvu v Amsterdamu in bila razočarana z 18. mestom na olimpijskih igrah v Riu de Jasneiru, kjer se ni uspela prebiti v finale, tudi na EP pa je pričakovala več. Zmagala je na domačem mitingu v Velenju, kjer je dosegla tudi najdaljšo daljavo sezone, 61,03 m, kar je precej manj, kot v prejšnjih letih. Tako kot letošnja tudi lanska sezona ni zadovoljila njenih rezultatskih pričakovanj, ki so bila zaradi vrhunskih dosežkov v preteklih sezonah upravičeno visoka. Z državnim rekordom 67,16 m, je v ožjem vrhu metalk kopja na svetu in je tudi edina slovenska atletinja, ki je dosegla zmago na mitingih diamantne lige.

Zato se je Ratejeva ob pričetku priprav na novo sezono odločila za spremembo v sestavi svoje strokovne ekipe. Vlogo glavnega trenerja za mete in vodenje ekipe tako prevzema Lovrenc Umek, uveljavljen atletski strokovnjak in trener trenutno najboljšega slovenskega metalca kladiva Nejca Pleška, med drugimi pa je vadil tudi Eufemijo Štorgo, prvo Slovenko, ki je z novim kopjem presegla mejo 60 m.

"Za spremembo sem se odločila po dveh neuspešnih sezonah, ko zastavljeni dosežki niso bili doseženi. Zato sem se odločila za novega trenerja, da bomo z ekipo ponovno dosegali rezultate, ki sem jih sposobna,," je pojasnila Ratejeva. Sezono 2017 bo začela 25. februarja na zimskem slovenskem prvenstvu v metih, 11. marca pa bo v španskem Las Palmasu tekmovala na evropskem zimskem pokalu v metih. Poletno sezono bom začela 20. in 21. maja na ekipnem prvenstvu Slovenije. Nato se bom na treningih in tekmah skušala čim bolje pripraviti za SP, ki bo med 5. in 13. avgustom v britanski prestolnici."