Lucija Polavder srebrna, bron Velenškovi

Slovenski judoistki Lucija Polavder in Ana Velenšek sta na EP v Čeljabinsku osvojili srebrno oz. bron.

Objavljeno
28. april 2012 11.00
Posodobljeno
28. april 2012 11.00
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec

Čeljabinsk – Slovenski judoisti nadaljujejo z odličnimi rezultati na evropskem prvenstvu v Čeljabinsku, kjer sta Lucija Polavder in Ana Velenšek na zadnji dan posamičnih bojev poskrbeli za dve odličji.

Potem ko je bila Lucija Polavder v uvodnem krogu prosta, je v drugem premagala Nemko Franzisko Konitz (5:0) in v četrtfinalu z atraktivnim metom za wazari (7:0) še Lariso Čerić iz BiH. V polfinalu je Polavderjeva ugnala še Turkinjo Zehro Belkis Kaya (7:0) in si tako zagotovila nastop v zaključnem dvoboju, v katerem se je z Jeleno Ivaščenko borila za naslov evropske prvakinje.

Lucija Polavder se je na koncu ovenčala s srebrno kolajno, potem ko jo je Rusinja  po dobri minuti dvoboja ujela v končni prijem in zmagala z ipponom (10:0). »Bila je zelo močna, tokrat med vsemi tekmicami najmočnejša. Storila sem napako, ker sem padla,« so bile po že sedmi kolajni na evropskih prvenstvih, prvi srebrni po eni zlati in petih bronastih, prve besede 27-letne Grižanke. Ker se ni posebej pripravljala za to EP, po finalnem porazu ni bila posebej razočarana. »Moj glavni letošnji cilj ostajajo olimpijske igre v Londonu,« je Polavderjeva še izjavila pred slovesno razglasitvijo najboljših evropskih judoistk v kategoriji nad 78 kilogramov.

Velenškovi bron

Poleg Polavderjeve se z osvojeno kolajno lahko pohvali tudi bronasta Ana Velenšek. Slovenka je v kategoriji do 78 kilogramov najprej zmagala (brez boja) proti Rusinji Aleni Prokopenko (10:0) in nato izgubila z Nizozemko Marhinde Verkerk (0:5) ter se uvrstila v repešaž. Tam jo je na drugi strani tatamija pričakala Portugalka Yahima Ramirez, ki proti naši mladi judoistki ni imela pravega protiorožja in je izgubila z ipponom (0:10). Svojo najboljšo predstavo dneva pa je nato Velenškova prikazala v malem finalu, v katerem je že po poldrugi minuti v končni prijem ujela Nemko Luise Malzahn (10:0) in tako ubranila bronasto kolajno z lanskega EP v Istanbulu.

»Zelo sem vesela, to je potrditev, da smo na dobri poti proti olimpijskim igram v Londonu. Zdaj je treba le še stopnjevati pripravljenost,« se je smejalo 20-letni judoistki celjskega kluba Z'dežele Sankaku.

Ceraj peti

Med slovenskimi judoisti je nastopil tudi Matjaž Ceraj, ki je bil na koncu peti. Najprej je bil v prvem krogu prost, nakar je z izvrstnim mestom spravil na hrbet Gruzinca Zvijadija Kanjališvilija (10:0), potem ko je že zaostajal z 0:7. V četrtfinalu se je 28-letni Celjan pogumno postavil po robu trikratnemu svetovnemu in petkratnmu evropskemu prvaku, Rusu Aleksandru Mihajlinu. Po izenačenem boju je tik pred iztekom petih minut storil napako in padel za wazari (0:7).

»Škoda, mislil sem že, da sva prestopila rob borišča, spustil roko, kar je Aleksandr izkoristil in me vrgel. To je bila šolska napaka,« se je nase jezil Ceraj, ki ga je nato čakala borba s Črnogorcem Markom Radulovićem. »To bo težka borba, ker se zelo dobro poznava,« je napovedal slovenski judoist.

Toda potem le ni bilo tako težko, saj je judoist Impola po treh minutah na hrbet vrgel Radulovića in si tako priboril dvoboj za tretje mesto, za katerega se bo udaril z Litovcem Mariusom Paskeviciusom. Na žalost pa Ceraj nato le ni naredil še zadnjega koraka na zmagovalni oder, od katerega ga res ni ločilo veliko. Po izenačeni borbi je namreč proti Paskviciusu klonil s tako imenovano zlato točko v podaljšku (0:5). »Škoda, razočaran sem, bil sem namreč zelo blizu želeni kolajni,« je dejal 28-letni Celjan, potem ko je s petim mestom izenačil svojo najboljšo uvrtitev na EP iz Beograda '07.