Luka Špik si na svetovnem prvenstvu želi izboriti finale A

Sedem slovenskih veslačev bo zadnji teden avgusta sodelovali na svetovnem prvenstvu v južnokorejskem Čungdžuju.

Objavljeno
13. avgust 2013 16.36
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA

Bled - Južnokorejski Čungdžu bo na jezeru Tangeum gostil svetovno prvenstvo v veslanju, na katerem se bo konec avgusta za najvišja mesta borilo tudi sedem slovenskih tekmovalcev.

Slovenijo bodo zastopali Luka Špik med enojci, Matej Rojec, Grega Domanjko, Jernej Markovc in Gašper Fistravec med dvojnimi četverci in Rajko Hrvat med lahkimi skifisti.

Reprezentanca je po zadnji tekmi svetovnega pokala v Luzernu opravila zaključne priprave na jezeru Peruča na Hrvaškem, na Bledu in zadnji del v Bohinju. Tudi v zaključnem delu sezone pa so poškodbe še vedno narekovale ritem sestavljanja posadk, predvsem dvojnega četverca. Desetdnevne priprave na Peruči sta zaradi bolečin v hrbtu izpustila Jan Špik in Jernej Markovc.

Slednji je poškodbo saniral in se na Bledu pridružil reprezentanci, Jan Špik pa je zaradi poškodbe hrbtenice letošnjo sezono moral predčasno zaključiti. Selektor Miloš Janša je tako v dvojnem četvercu preskušal Gašperja Fistravca, Mateja Rojca, ki je saniral poškodbo hrbta, zaradi katere je izpustil nastope na EP in svetovnih pokalih, Jerneja Markovca, Aleša Zupana in Grego Domanjka, ki se je ekipi pridružil po končanem SP do 23 let.

Špik: Cilj ostaja veliki finale

Najuspešnejši slovenski aktivni veslač Luka Špik se ni mogel nemoteno pripravljati na svetovno prvenstvo, saj je imel težave z zobobolom in bolečinami v kolenu ter utrujenostjo, ki pa so sedaj preteklost.

»Priprave so bile v redu, žal pa niso potekale brez zapletov, saj sem imel probleme z zobobolom, manjšo poškodbo kolena in pa veliko utrujenostjo, ki se kot ponavadi kumulira v tej fazi. Trenutno imam zelo mešane občutke, saj je kakšen trening uspel zelo dobro, kdaj pa nikakor ni šlo. Tako da težko kaj konkretnega povem glede pričakovanj na SP in dejansko bodo prve tekme pokazale, kako sem pripravljen in do kam lahko sežem. Vsekakor pa moj cilj ostaja veliki finale, ker je po moje edino prav,« je pred odhodom na SP povedal Luka Špik.

Dvojni četverec na SP z rezervnim veslačem

V konkurenci dvojnih četvercov bodo nastopili Matej Rojec, Grega Domanjko, Jernej Markovc in Gašper Fistravec, rezerva pa bo Aleš Zupan. V povsem drugi zasedbi je bil dvojni četverec letos sedmi na EP, na tekmah svetovnega pokala pa zaradi poškodb ni nastopil.

Za mlada Markovca in Domanjka bo to prvi nastop na članskem SP, medtem ko so Rojec, Fistravec in Zupan že nastopili skupaj na SP 2011 na Bledu. Sedež v lahkem enojcu že daljši čas pripada Rajku Hrvatu, ki bo v tej sicer neolimpijski disciplini nastopil tudi v Koreji.

»Posadke za letošnje svetovno prvenstvo smo zaradi različnih težav dolgo formirali, predvsem dvojnega četverca. V Korejo sedaj potujejo enojec, lahki enojec in dvojni četverec z rezervnim veslačem. V zadnjem obdobju smo izvedli zelo težke treninge in v nedeljo na testiranjih so se pokazale dobre hitrosti. Luka Špik v enojcu deluje dobro in njegov osnovni cilj ostaja uvrstitev v A finale. Dvojni četverec je v 90 odstotkih potrjen v postavi Rojec-Domanjko-Markovc-Fistravec in menim, da se bodo sposobni boriti proti večini posadk. Na zaključnih pripravah sem ves čas preskušali različne kombinacije in ta se je izkazala za najhitrejšo, ob tem da jo je Zupanu v nedeljo zagodel še zobobol. Cilji na SP ostajajo takšni, kot smo si jih zadali ob začetku sezone, Od enojca in dvojnega četverca pričakujem maksimalni napor za uvrstitev v finale A, realni cilj lahkega enojca pa je finale B,« je dejal selektor članske vrste Miloš Janša.

Predtekmovanja se bodo pričela v nedeljo, 25. avgusta. Dan po prvenstvu bo organiziran kongres Svetovne veslaške zveze Fise, kjer bodo delegati zvez izvolili novega predsednika izmed treh kandidatov.