Maček z bronom do Ria 2016

Strelstvo: druga kolajna za Slovenijo na domačem EP, Boštjan Maček v trapu do brona.

Objavljeno
30. julij 2015 00.17
Evropsko prvenstvo v streljanju. Kategorija Trap strelec Boštjan Maček. V Ljubljani 29.7.2015
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Pragersko – Deset mesecev je slovenska strelska reprezentanca napadala drugo olimpijsko kvoto za Rio. Po Petri Dobravec (zračna pištola), ki je postavila osebni mejnik na lanskem svetovnem prvenstvu v Granadi, si jo je včeraj na evropskem prvenstvu na Pragerskem pristreljal Boštjan Maček (trap). Njegovemu veselju ni bilo konca, saj si jo je zagotovil z bronasto kolajno.

Po Rajmondu Debevcu, ki je v torek osvojil srebro z velikokalibrsko puško leže na 300 m (neolimpijska disciplina), je Maček poskrbel za drugo slovensko kolajno na domačem EP. Strelec, ki je zaposlen kot dostavljalec kruha, je ponovil uspeh z EP v Beogradu pred štirimi leti, ko si je prav tako z bronom priboril svojo prvo olimpijsko vozovnico. Ko si je zagotovil še drugo – ta ga bo popeljala v Brazilijo –, se mu je odvalil kamen od srca. »O nastopu v Riu sem podzavestno razmišljal že med prvo serijo, a sem skušal to potisniti vstran in se osredotočiti na nastope. Po uvrstitvi med štiri mi je močno odleglo, tudi če ne bi osvojil kolajne, bi bil presrečen. Znebil sem se težkega bremena, na naslednji tekmi za svetovni pokal v Azerbajdžanu in nato na svetovnem prvenstvu v Italiji bom lahko nastopil veliko bolj sproščeno, tekmoval bom za svoj užitek,« je 42-letni strelec v trapu razmišljal po včerajšnjih predstavah.

Kakšna je bila njegova pot do finala? V uvodnih treh serijah je zadel 73 od skupno 75 letečih tarč, nato je po četrti s 25 zadetimi glinastimi golobi napredoval na 2. mesto. V peti je zgrešil deveti in petnajsti strel, s 23 zadetimi tarčami pa se uvrstil v razstreljevanje šestih za štiri prosta mesta v velikem finalu. Na koncu se je spogledoval celo z zlatim odličjem, odločilen je bil 14. strel v razstreljevanju za veliki finale, zadovoljiti se je moral z bronom. »Ne vem, kako sem zdržal pritisk, ritem je bil peklenski. Ta dvodnevna tekma me je pošteno izmučila predvsem po psihološki plati,« je tekmovalec iz Bodoncev na Goričkem razkril, kako se je spopadal z obremenitvami, ki so jih povzročili začrtani cilji.

Sedmouvrščeni z OI v Londonu in sredozemski prvak v Pescari (2009) bi si pot v Rio zagotovil že s 5. mestom. Z bronom je presegel svoje želje. Zlato je osvojil Italijan Giovanni Pellielo, srebro Španec Alberto Fernandez. Na tekmi sta nastopila še dva slovenska strelca. Denis Vatovec (117) je dvodnevno preizkušnjo končal na 30. mestu, Ivo Kompan (110) je bil 70. Slovenska reprezentanca je v ekipni konkurenci zasedla 13. mesto (348).

Z velikokalibrsko puško v trojnem položaju se je včeraj dokazovala Renata Oražem, ki je s 567 krogi vknjižila 11. mesto. To je njena druga uvrstitev med 15 najboljših na domačem EP. Danes se bodo s standardno pištolo na 25 m merili Andrej Brunšek, Peter Tkalec in Kevin Venta. Na vojaškem strelišču v Apačah pa bodo Rajmond Debevec, Robert Markoja in Dušan Ziško nastopili v disciplini velikokalibrska puška trojni položaj na 300 m.