Maks je novi veliki motiv Primoža Kozmusa

Slovenski atleti in atletinje so v Kaunasu favoriti za zmago v drugoligaški konkurenci.

Objavljeno
22. junij 2013 10.02
Vito Divac, poročevalec
Vito Divac, poročevalec
Kaunas – Ko se je Primož Kozmus v četrtek pred odhodom na evropsko reprezentančno prvenstvo v Litvi poslovil od žene Maje, je bil precej na trnih, ker je bila tik pred porodom. V pričakovanju drugega otroka je pozabil tudi na težave s poškodovanim gležnjem. Vesela novica o rojstvu sina Maksa ga je pričakala le slabih 12 ur pozneje.

Rojstvo drugega Kozmusovega otroka je seveda prva novica dneva iz slovenske reprezentance, ki pa ni v ničemer spremenila ustaljene priprave na drugoligaški osmeroboj z reprezentancami Srbije, Hrvaške, Avstrije, Danske, Litve, Izraela in Cipra za napredovanje v prvo ligo. Obenem pa je tudi dvignila športno-ustvarjalno razpoloženje. Prav vsi – od kapetana Kozmusa in najstarejšega reprezentanta, 35-letnega Damjana Zlatnarja, do najmlajše, komaj 16-letne metalke diska Veronike Domjan – so prepričani, da bo Slovenija napredovala.

»Po kakovosti slovenska atletika sodi v prvoligaško konkurenco. Imamo nekaj močnih posameznikov, ki bodo nosilci nastopa, res pa je da vsaka točka šteje, tako da bo moral vsak prispevati svoj delež. Nisem v formi, ki bi obetala mete proti 80 metrom. Pred tednom dni sem namreč končal najtežje treninge. Upam, da ne bom imel težav z gležnjem, vsekakor pa se bom potrudil po najboljših močeh,« je Kozmus pripravljen dati zgled mladim reprezentantom z borbenostjo in spodbujanjem ekipnega duha. Na treningu je po dolgem ogrevanju in pripravi opravil le en met. Edini tekmec za zmago mu bo Hrvat Andras Haklits.

Najbolj na trnih v slovenski reprezentanci v Kaunasu je vodja reprezentance Valter Steiner, saj je imel nekaj dodatnih težav pri izbiri deklet za nastope na dolgih progah, a tudi v šprintu. Saro Strajnar, ki se je nastopu odpovedala predvsem zaradi študijskih obveznosti in poškodbe, a pomalem tudi zaradi zavrnitve atletske zveze, ki ji ni dovolila, da bi v evropski ligi tekmovala za češki klub, bo na 100 metrom zamenjala Kristina Žumer. V igri je bila tudi Sabia Veit, a je na koncu odločilo dejstvo, da ima dr. Žumrova, ki je v Litvo prišla iz Finske, kjer dela kot znanstvenica, za skoraj dve desetinki sekunde boljši letošnji izid. Na 800 m bo tekla »rezerva« Jerneja Smonkar, medtem ko bo Sonja Roman ob svoji paradni disciplini na 1500 m nastopila še na 3000 m namesto Lucije Krkoč.

Slovenija ima močnejšo žensko vrsto, veliki aduti za zmage pa so s precejšnjo prednostjo v letošnjih rezultatih Kozmus, Martina Ratej, Barbara Špiler ter Snežana Rodić, ki bo nastopila v troskoku in daljini. Z nastopi brez kakšnih posebnih napetosti bi morali osvojiti po osem točk. »Po goriških 14,58 m sem zelo mirna. Ker se borim za vstopnice za diamantno ligo, želim z dobrim nastopom potrditi vrhunsko pripravljenost, ki mi bo še bolj odprla vrata velikih mitingov,« je razmišljala o nastopu v Litvi Rodićeva, ki je dobila tudi posebno darilo od svojega opremljevalca – nove šprinterke. Veliko možnosti za zmago ima tudi Rožle Prezelj, a mu bo tekmec najboljši domači atlet Raivydas Stanys, sicer osvajalec kolajne na lanskem EP v Helsinkih.

Največje tekmice Sloveniji, ki ima seveda tudi v atletskem opusu nekaj lukenj, bosta v boju za napredovanje Srbija in Hrvaška. V Kaunasu bo, ob srebrnem olimpijcu Kozmusu, največja zvezdnica prva metalka diska sveta Sandra Perković. Bo pa nastopilo tudi nekaj imen visoke mednarodne kakovosti. V srbski selekciji so to Ivana Španović (daljina), Olivera Jevtić (dolge proge), Amela Terzić (1500 m), Dragana Tomašević (disk) in Asmir Kolašinac (krogla), v hrvaški ob Perkovićevi še nadarjena skakalka v višino Ana Šimić ter metalec diska in krogle Marin Premeru. V litovski ekipi je najbolj znana sedmerobojka Austra Skujyte, gostitelji pa stavijo tudi na šprinterko Lino Grincikaite, lansko nosilko kolajn na EP.

V avstrijski izbrani vrsti je prvo ime Beate Schrott, ki je na 100 m z ovirami letos edina tekla pod 13 sekundami. Schrottova bo zagotovo vrhunski motiv za Marino Tomič, ki letos načrtuje tek pod zanjo sanjsko trinajstico. Avstrijski favorit za zmago je tudi metalec diska Gerhard Mayer.