Maraton treh src: Tistim, ki so vztrajali, ni bilo žal

Ko so prireditelji zjutraj pogledali v nebo, jim je bilo kaj hitro jasno, da jim je mati narava odnesla marsikaterega udeleženca.

Objavljeno
17. maj 2014 21.00
MARATON TREH SRC
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Radenci - Eno najslabših vremenskih kulis je ob svoji 34. izvedbi doživel Maraton treh src v Radencih, zato tudi udeležba ni bila takšna, kot so pričakovali prireditelji. A tisti najvztrajnejši so seveda prišli, nizke temperature in hladen zrak so večini tekačev pravzaprav pisane na kožo. V tekmovalnem delu je lansko zmago sicer ubranil Kenijec Elisha Sawe Kiprotich.

Ko so prireditelji zgodaj zjutraj pogledali v nebo, jim je bilo kaj hitro jasno, da jim je mati narava odnesla marsikaterega udeleženca. Za nekatere manj zagrete, ki niso ravno zasvojeni s tekom, so bile temperature pod deset stopinj Celzija in dež pač preveč, da bi se podali v Radence, tako da so se številke med prijavljenimi in tistimi, ki so prišli nato v cilj, precej razlikovale. Za polmaraton je bilo sprva na seznamu 1841 nastopajočih, a jih je bilo nazadnje 1359, na 10 km je bil osip s 1689 na 1355, na 5,5 km s 670 na 511, na 42 km pa z 292 na 201. Tudi pohodnikov je bilo precej manj, kar je še bolj pričakovano, za nordijsko hojo pa so morali zaradi blata tudi spremeniti potek proge.

Vsak je zmagovalec!

A tistim, ki so vseeno vztrajali, seveda ni bilo žal; nekateri so se zabavali v skupinah, drugi so navduševali s svojo vitalnostjo tudi v osmem desetletju življenja, padci niso nikogar zmotili, ampak so se pobrali in mirno nadaljevali, številni so dosegli osebne zmage. Kot denimo slabovidna Sabina Dermota, ki je tekla skupaj s spremljevalcem (na 10 km je bil v tej vlogi tudi nekdaj naš najboljši maratonec Roman Kejžar, in sicer skupaj s Sandijem Novakom). »Pred enim letom si nisem mislila, da bom pretekla 21 km. To je moj prvi polmaraton, izpolnitev osebnega cilja in velika zmaga. 'Never give up',« je vodilo svojega kluba poudarila presrečna Sabina Dermota. Bila je ena od približno 3500 tekaških zmagovalcev, vsaj če upoštevamo vodilo prirediteljev: Tekmuj sam s sabo. Vsak je zmagovalec. Danes je to veljalo še toliko bolj, saj je veliko tekačev dež pral od začetka do konca; dobro uro po štartu ob 9. uri je res že močno lilo. »Proga je bila zaradi dežja zelo zanimiva - kar nekaj peska in zemlje sem pojedel,« je bil slikovit Marko Sever, ročni kolesar, ki je že kar sinonim za Radence, saj je zmagal še šestič.

Kolajne iz rok športnih junakov

Za številne je bila zelo lepa nagrada to, da so na ciljni črti kolajne podeljevali Peter Prevc, Robert Kranjec, Jernej Damjan, Vesna Fabjan in Maja Vtič. Stisk roke z našimi odličnimi športniki, selfieji in kakšna topla beseda so bili prava pika na i. »Mislim, da si danes oni zaslužijo naše čestitke,« je prikimal Prevc, ki sicer ne spada med maratonske tekače. Kot je dejal, je sam doslej največ pretekel 15 km »v kosu«.

Na 5,5 km sta se zmage razveselila Jan Brešan in Katja Vrdljuka, na 10 km Matej Jeza in Tina Čačilo (druga je bila Helena Javornik), na 21 km James Thomas Lokomwa, ki je s časom 1;03:07 dosegel tudi rekord proge, in Mary Wangari Wanjohi, maratonsko zmago pa je ubranil Elisha Sawe Kiprotich (2;19:16), pri ženskah je bila najhitrejša Tünde Szabo (2;44:35). Belopolti tekači so se večinoma navduševali nad razmerami, ki so bile povsem drugačne od lanskih, ko sta nastopajoče motila vročina in veter, temnopoltim pa se je zdelo kar nekoliko premraz. Predvsem maraton se je razpletel presenetljivo, saj je bil najboljši Slovenec, Anton Kosmač (2;22:19), nepričakovano na drugem mestu in je seveda zanesljivo ubranil naslov državnega prvaka, ki ga je lani osvojil v Ljubljani. Pri ženskah je bila najviše uvrščena Slovenka, Maja Peperko, tretja.