Mariborčanke do 13. naslova državnih prvakinj

Odbojkarice Nove KBM Branik so na tretji tekmi finala premagale Calcit s 3:0 in še 13. osvojile državni naslov.

Objavljeno
05. april 2014 20.36
Odbojka
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Kranj - Odbojkarice Nove KBM Branik so bile tudi na tretji tekmi finala državnega prvenstva boljše od Calcita (3:0) in so si priborile 13. naslov prvakinj.

Mariborčanke so odlično opravile svojo nalogo v Kranju in nasprotnice premagale brez izgubljenega niza, s 25:20, 28:26 in 25:22.

Pri Kamničankah je bila danes najučinkovitejša Tjaša Turnšek z 19 točkami, pri Mariborčankah pa Ana Starčević s 15 točkami.

Potek tekme

Domači trener Gašper Ribič je v začetno postavo kot organizatorko igre tokrat uvrstil Mojco Božič, kar je bila tudi edina sprememba v prvi postavi obeh ekip glede na prvi tekmi. In na začetku ni imel razlogov za nezadovoljstvo, saj so njegove varovanke tekmo začele bolje od tekmic. Na začetku so ustavile najnevarnejšo mariborsko napadalko Izo Mlakar, bile zanesljive pri servisu in trdnejše pri bloku, po asu Sare Valenčič so prišle do obetavnega vodstva 12:8.

Toda nato se jim je ustavilo. Naredile so nekaj nepotrebnih napak, sprejem ni več deloval, kot bi se želele, v njihovo igro se je prikradla nervoza. Mlakarjeva je nanizala nekaj točk, gostje pa so počasi prevzemale pobudo, po točki Mlakarjeve izenačile na 15:15, po napaki Valenčičeve pa prvič na tekmi povedle. Marina Kaučič je z blokom svoji ekipi priigrala dve točki, pri izidu 19:22 pa tudi uspešno izvedla prvi tempo, kar je bilo dovolj za vodstvo Nove KBM z 1:0.

Kamničanke so tudi drugi niz začele bolje, povedle s 4:1, toda gostje so hitro vzpostavile ravnotežje, predvsem po zaslugi točki Nike Blagne. Na šesti točki sta bili ekipi poravnani, nato pa se je v gostujoči vrsti razigrala Ana Starčević, ki je po številnih izenačenjih s servisi in točkami v napadu poskrbela za prvo bolj občutno prednost gostij (12:15).

Toda domače se niso hotele predati, izid so hitro spet izenačile in do konca se je razplamtel boj za vsako točko. Štajerke so vodile za eno ali dve točki, domače so jih lovile, po izidu 22:24 ubranile dve zaključni žogi, Tamara Borko je celo njim priborila zaključno žogo, nato so imele še eno, toda tudi Mariborčanke so bile dovolj mirne, da so s pomočjo sreče - Blagnetovi je pri asu pomagala mreža - prišle do vodstva 2:0, po slabem sprejemu domačih je odločilno točko prispevala Starčevičeva.

Če ekipa nesrečno izgubi drugi niz in pride na rob poraza, jo v nadaljevanju čaka težko delo, da se v nadaljevanju izvleče iz neugodnega položaja. Kamničankam to ni uspelo, čeprav so se borile. Nova KBM je v tretjem nizu povedla z 9:3, nato sicer nekoliko popustila pri sprejemu, posledica je bila, da so domače po točki Tjaše Turnšek celo povedle s 15:14. Vodile so tudi z 20:18, toda nato zašle v serijo napak, kar so razpoložene branilke naslova znale izkoristiti.

Najdič: Trdo smo trenirali in čakali na dvig igre

»Nobena tekma med nami in Calcitom v tej sezoni ni bila lahka. Morda je bila najlažja za Calcit tista v finalu srednjeevropske lige, vse druge pa so se končale na tesno in prav na vsaki sta odločali žoga ali dve. Tako kot bi se nam na prejšnjih tekmah obranilo v našo korist, bi se tokrat lahko v kamniško. Mi smo imeli v tem trenutku nekoliko več sreče, vendar smo zadnja dva meseca trenirali zelo dobro in samo čakali smo, kdaj se nam bo igra dvignila. Na našo srečo se nam je ob pravem trenutku. Zadovoljen sem, da smo prvi niz odigrali tako, kot smo ga. Če sem iskren, sem pričakoval, da bomo tretjega dobili lažje, saj smo povedli z 9:3, toda Calcit je pokazal čvrstost, borbenost in željo do zadnje točke, zato smo tudi v tretjem nizu morali dati svoj maksimum, da smo tekmo srečno pripeljali do konca,« je po zmagi povedal trener Maribora Bruno Najdič.

 

Finale državnega prvenstva, tretja tekma

Calcit Volleyball - Nova KBM Branik 0:3 (-20, -26, -22) /0:3/

 

Za tretje mesto

Formis - Braslovče 3:2 (-21, 23, -19, 19, 10) /2:0/