Mariborčanke po dramatičnem dvoboju do izenačenja

Odbojkarice Nove KBM Branika so v drugi tekmi finala DP v Mariboru s 3:2 premagale Calcit Volleyball.

Objavljeno
18. april 2013 21.09
D. O., Delo.si/STA
D. O., Delo.si/STA

Maribor - Finalna serija ženskega državnega prvenstva se ne bo končala po treh tekmah, kot so nekateri pričakovali. Odbojkarice Nove KBM Branika, ki so letos dobile le eno od štirih medsebojnih tekem, so namreč v drugi tekmi po napetem obračunu in dveh urah ter 11 minut igre proti pokalnim prvakinjam iz Kamnika izenačile izid v zmagah na 1:1.

Po prvih dveh nizih je celo kazalo na njihovo zanesljivo zmago. Gostje so imele ogromne težave s sprejemom, zaradi katerega niso mogle razviti svoje igre, domačim pa je uspevalo praktično vse. A ko je Calcit popravil sprejem, v obrambi pa zaustavil Izo Mlakar, so se reči obrnile. Kamniška vrsta je prevzela pobudo, z odlično igro praktično vseh, še posebej pa Ane Starčević izenačile na 2:2, v odločilnem nizu pa povedle tudi z 12:8. Bile so tudi prve, ki so si priigrale zaključno žogo za zmago, a vse to ni bilo dovolj.

Mariborčanke so na prvi tekmi ostale brez pomembnega člena ekipe, poškodovala se je Višnja Đurđević. Zato pred drugo tekmo okoli njihovega tabora ni bilo prevelikega optimizma. Toda po poškodbi se je na igrišča vrnila Nika Blagne, ki je zaigrala odlično in veliko pripomogla, da Nova KBM Branik ostaja v enakovrednem boju za naslov državnih prvakinj. Odlična je bila predvsem v prvih dveh nizih, v katerih pa so praktično blestele prav vse mariborske igralke. Sara Najdić je odlično organizirala igro, Stefana Proković je v obrambi lovila nemogoče, Sara Hutinski se je izkazala v bloku, Mlakarjeva v napadu, poleg vsega pa so prav vse še odlično servirale. Posledica tega sta bila gladko osvojena niza.

A v odbojki, še posebno v ženski, se vse lahko hitro obrne in prav to se je zgodilo. Gostiteljice so na začetku tretjega niza še prišle do vodstva s petimi točkami razlike (13:8), nato pa je prišlo do preobrata. Boljši sprejem, boljše serviranje, predvsem pa igra v obrambi so Kamničanke vrnili v igro. Tretji niz so sicer dobile po ogorčenem in izenačenem boju, v četrtem pa so tekmice, pri katerih se je že začela kazati utrujenost (Mlakar, Najdič), kar je za mlade igralke povsem razumljivo.

V »tie-breaku« pa so vendarle potegnile iz sebe še zadnje atome moči. Čeprav so ves čas zaostajale, pred samo končnico tudi z 8:12 so s srčno igro izid na 13. izenačile, nato ubranile zaključno žogo, predvsem zaradi odlične igre v bloku pa prišle do zmage in velikega veselja. Zadnjo točko je prispevala Mlakarjeva, s 27 točkami najučinkovitejša igralka tekme.

»Čestitam našim odbojkaricam za igro in zmago. Po vodstvu 2:0 v nizih in visokem vodstvu v tretjem nizu naše mlade igralke niso bile več tako zbrane in doletela jih je kazen. Priložnost za igro so dobile vse odbojkarice, kar pomeni, da imamo zamenjavo na vsake igralnem mestu, to pa je velik kapital,« je tekmo ocenil trener  Nove KBM Branika Bruno Najdič.

»Mariborčankam čestitam za zmago. Ekipi sta prikazali dobro odbojko, nekaj več sreče je imela ekipa gostiteljic. Sodniške odločitve v odločilnih trenutkih petega niza nam niso bile naklonjene, a kaj moremo. V nedeljo bomo skušali spet zmagati,« pa je dejal trener Calcita Volleyballa Oleg Gorbačov.

Finale DP, 2. tekma

Nova KBM Branik - Calcit Volleyball 3:2 (18, 8, -23, -16, 17)

Dvorana Lukna, gledalcev 500, sodnika: Valentar (Prevalje), Skudnik (Mežica).

Nova KBM Branik: Mlakar 27, Blagne 10, Kučej 2, Kaučič 5, Andreyko 13, Igličar 2, Najdič 6, S. Planinšec 3, Proković, Hutinski 14.

Calcit Volleyball: Guštin 10, Turnšek 16, Podlesnik, Handanović, Ljubetić, Kramolc 12, Lenarčič 3, Starčević 18, N. Mori, Hribar, Strel Kosmač 9, E. Mori 1.