Mariborčanke drugič z interligaško lovoriko

Odbojkašice Nove KBM Branika so v finalu srednjeevropske lige v Schwechatu s 3:0 ugnale ekipo SVS Post.

Objavljeno
05. marec 2012 21.24
Posodobljeno
05. marec 2012 21.24
J. P., šport
J. P., šport
Schwechat - Odbojkarice Nove KBM Branik so ponovile uspeh izpred dveh sezon in se veselile končne zmage v interligi. V sinočnjem finalu v Avstriji so senzacionalno brez oddanega niza na kolena spravile močno favorizirano ekipo SVS Posta, ki tako ostaja brez interligaške lovorike, saj je na vseh sedmih sklepnih turnirjih potegnila kratko. Čeprav je na drugi strani mreže stala ekipa, ki je nekoč branila avstrijske barve v ligi prvakinj, ki je bila obenem gostiteljica turnirja in ki je imela za nameček v začetni postavi same tujke, se je Mariborčanke niso ustrašile. Vedele so, da bodo s ponovitvijo polfinalne predstave le stežka še enkrat uspešne, zato so si za cilj zadale zmanjšanje nihanj in večjo učinkovitost v bloku. Posrečilo se jim je, vse tri nize pa so dobile z najmanjšo možno razliko.

In to na kakšen način! Dunajčanke so bile boljše v prvi polovici nizov, nato pa jim je očitno zmanjkalo sape, kar so slovenske prvakinje, ki so opazno stopnjevale igro, izkoristile in v končnicah tudi zmogle več zbranosti in tudi sreče. Tako gostiteljicam v prvem delu ni zadostovala niti prednost sedmih točk (21:14), v drugem nizu so na drugi tehnični odmor odšle s +4 (16:12), v tretjem pa vodile z 21:17. V sklepnih trenutkih so varovanke Bruna Najdiča kljub mladosti zmogle izjemno psihično stabilnost, z borbenostjo in nepopustljivostjo pa so nadoknadile ves poprejšnji zaostanek.

Znova je bila najučinkovitejša na parketu Sarah Julie Ammerman, podobno razpoložena je bila Monika Potokar, Branik pa je v primerjavi s polfinalom tudi izjemno okrepil blok in se naposled pohvalil s kar 13 uspešnimi poskusi. Skoraj neopazna je bila korektorka Nika Blagne, Sara Hutinski pa je bila izjemno neučinkovita pri »prvem tempu« (14 %). »Težko smo se sestavili po hudem zaostanku v uvodnem nizu, a je ekipa spet pokazala srce in voljo. Vedel sem, da smo dobro delali in da smo sposobni, a se nam stvari doslej nekako niso sestavile. Zdaj pa se nam je končno odprlo,« se je smejalo trenerju Brunu Najdiču.