Mariborska toča klestila po sosedih

Z današnjim (18) tivolskim dvobojem Calcita in Braslovč začetek ženskega državnega prvenstva v odbojki.

Objavljeno
06. oktober 2015 23.26
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana – Slovenske odbojkarice so prvo besedo v novi ligaški sezoni prepustile moškim, ki so tekmovalni ciklus odprli že v soboto, od danes, ko si bosta v Tivoliju ob 18. uri nasproti stala Calcit Volleyball in Braslovče, pa bodo v pogonu tudi one. Ob branilkah naslova so favoritinje (vnovič) le še Mariborčanke.

Pravzaprav so varovanke trenerja Gašperja Ribiča prejšnjo sezono ustavile večletni pohod Nove KBM Branik, letos pa se – glede na prevetritve igralskih kadrov – ne obeta nič novega, temveč še en kamniško-mariborski finale, že sedmi zapovrstjo. Morda je v rahli prednosti četa novega trenerja Sebastijana Škorca, saj je v njej le ena prava sprememba: skozi izhodna vrata je šla druga podajalka Angelina Ajnihar, kadrovske luknje pa so zapolnila rosno mlada dekleta iz lastnega bazena in okoliških klubov, predvsem Braslovč in Formisa. »Prišla je tudi 'toča' iz Maribora, ki vsako leto pustoši po naši ekipi, in je oklestila še en odbojkarski biser – odšla je še Ana Marija Vovk,« so se odzvali v Braslovčah, v Formisu pa: »Nepričakovano smo ostali brez štirih nadarjenih igralk, ki nam jih je speljal Branik. Tega od mariborskega kluba nismo pričakovali, saj smo v vzgojo omenjene četverice vložili veliko truda in sredstev ter pričakovali, da bodo dekleta čez nekaj let tvorila jedro članske vrste.« Toda v Mariboru se s podmladkom dela načrtno in odlično, zato kadetinje in mladinke rade prihajajo v tamkajšnji kolektiv.

Kamniška ekipa se je za potrebe lige prvakinj preselila v Tivoli, kjer bo gostila tudi domačo konkurenco v DP. V klubu morajo sestaviti ekipo, ki ne bo le poskušala ubraniti ligaške lovorike, prve po sezoni 2009/10, temveč bo tudi kar najdražje prodala kožo med evropsko klubsko elito. Tri okrepitve – obe tujki, srbska korektorka Olivera Kostić in brazilska podajalka Cecilia Aragao, ter reprezentančna sprejemalka Monika Potokar – sodijo med nadstandardne, preostali dve sta izjemno nadarjena obraza iz domače lige, blokerka Tina Grudina in sprejemalka Kaja Turk. Sicer pa je skupni imenovalec večine prvoligašev pred novo sezono pomladitev zasedb in povečano število tujk, skupaj jih bo na slovenskih parketih devet.