Mariborske odbojkarice do 15. pokalne lovorike

Odbojkarice Nove KBM Branika so v finalu pokala Slovenije s 3:0 porazile Calcit.

Objavljeno
09. januar 2016 20.48
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Kamnik - Odbojkarice Nove KBM Branika so v finalu pokala Slovenije v Kamniku s 3:0 (9, 14, 23) premagale Calcit Ljubljano in ubranile lansko pokalno lovoriko.

Odbojkarice Nove KBM Branika in Calcita Ljubljane so se v finalu pokala Slovenije do zdaj pomerile že petkrat, trikrat so bile boljše Mariborčanke, ki so do zdaj v tem tekmovanju zmagale že štirinajstkrat. Mariborčanke so v letošnji sezoni z Ljubljančankami srečale dvakrat, obakrat, tako v državnem prvenstvu kot na turnirju srednjeevropske lige v Poreču konec minulega leta, pa so prišle do zmage v petem nizu.

Prvi niz je bil popolnoma v znamenju mariborske ekipe, ki je na servis Sarah Ammerman, dosegla je tudi štiri ase, z delnim izidom 8:0 povedla s 14:4. Čeprav je Gašper Ribič vzel oba polminutna odmora, Bolgarko Slavino Kolevo na sprejemu zamenjal za Petro Vrhovnik, calcitovke niso dohajale ritma branilk pokalnega naslova, ki so prevladovale v vseh elementih igre. Niz, v katerem je bila na igrišču praktično le mariborska ekipa, je končala Ammermanova.

S prvim asom Ljubljančank je Vrhovnikova v drugem nizu po zaostanku treh točk na peti točki izid izenačila, toda Mariborčanke so na prvi tehnični odmor spet odšle s prednostjo treh točk. Tudi do drugega tehničnega odmora so bile bankirke boljša ekipa, ki je naredila manjše število napak, bila je boljša tako v napadu kot na sprejemu, kar ji je prineslo vodstvo s 16:11. Še bližje vodstvu z 2:0 v nizih so bile varovanke trenerja Sebastijana Škorca po novem asu, tokrat Saše Planinšec, ko so povedle s 17:11. Do konca niza so Mariborčanke svojo prednost le še povečale, zadnjo točko je prispevala Marina Cvetanović.

V tretjem nizu so calcitovke le popravile igro na sprejemu, izboljšale so tudi servis, kar jim je ob prvem tehničnem odmoru prineslo prednost dveh točk, ob drugem le točke, vmes pa so Mariborčanke z delnim izidom 5:0 povedle z 11:9. S tremi zaporednimi asi Tine Grudine so ljubljanske odbojkarice prvič na tekmi prišle do štirih točk prednosti (19:15), toda po asu Marine Kaučič in bloku Saše Planinšec so vodile le še za točko (20:19). Sara Najdič je z asom izid na 21. točki izenačila, odlična Planinšeceva pa je z novim blokom Braniku po daljšem času spet priborila vodstvo (23:22). Takoj v naslednjem napadu so Mariborčanke prišle do dveh zaključnih žog za končno zmago, Ammerman je izkoristila prvo za 15 pokalni naslov Nove KBM Branika in prvega Sebastijana Škorca kot trenerja v članski konkurenci.

Za najboljšo igralko turnirja je bila izbrana Iza Mlakar (Nova KBM Branik), najboljša organizatorka igre je bila Cecilia Aragao (Calcit Ljubljana), najboljša blokerka Saša Planinšec (Nova KBM Branik) in najboljša prosta igralka Anita Sobočan (Nova KBM Branik).

Finale pokala Slovenije za ženske

Nova KBM Branik - Calcit Volleyball 3:0 (9, 14, 23)

Športna dvorana Kamnik, gledalcev 600, sodnika: Valentar (Ravne na Koroškem) in Melavc (Šempeter).

Calcit Ljubljana: Grudina 6, Božič, Lenarčič, Vrhovnik 4, Igličar 7, Forštnarič, Kučej 1, Kostić 5, Aragao 2, Hribar, Jerala, Turk, Potokar 5, Koleva 1.

Nova KBM Branik: Mlakar 14, Blagne, Kaučič 6, Sužnik, Cvetanović 10, Ammerman 12, Vovk, Najdič 2, Pučnik, Planinšec 8, Sobočan, Pintar, Eržen.