Markovičeva in Bečan med deset najboljših v Vailu

Na peti tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v balvanih je Mina Markovič osvojila deveto, Klemen Bečan pa osmo mesto.

Objavljeno
02. junij 2012 10.52
Posodobljeno
02. junij 2012 11.00
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Vail - Mina Markovič in Klemen Bečan sta peto tekmo svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Vailu končala med deseterico najboljših. Markovičeva, deseta po kvalifikacijah, je v nocojšnjem polfinalu zasedla končno deveto mesto, Bečan, ki je bil po kvalifikacijah šele 18., pa je svoj najboljši izid sezone vpisal z osmim mestom, piše STA.

Prvič letos se je zgodilo, da je bil Klemen Bečan boljši od najvišje uvrščene Slovenke Mine Markovič, ki pa je drugič zapored na tekmah svetovnega pokala ostala brez finala, čeprav se je na vseh petih tekmah kot edina Slovenka prebila do vsaj polfinala.

V finalu, ki se bo začel v nedeljo ob 1. uri zjutraj po slovenskem času, tako znova ne bo slovenskega predstavnika. Tretji Slovenec na tekmi v Vailu v ameriški zvezni državi Kolorado, Jernej Kruder, je ostal pod robom dvajseterice najboljših na 25. mestu že v petkovih kvalifikacijah.

Markovičeva se je v ženskem polfinalu v dveh smereh od štirih prijela vrha, Bečan, ki se je letos tretjič prebil v polfinale na tekmah svetovnega pokala v balvanih (11. je bil na Logu in 18. na Kitajskem), pa je v polfinalu Vaila do vrha preplezal tri smeri od štirih. Pri moških je bilo potrebno za finale preplezati do vrha vse štiri polfinalne smeri, pri ženskah pa le tri, tako da je o vstopu v finale odločalo število poskusov. V finale napreduje po šest tekmovalcev v vsaki od kategorij.

Markovičeva se je na treh od petih letošnjih tekmah kot edina Slovenka uvrstila v finale ter dvakrat stopila na zmagovalni oder, zmagala je na domači tekmi na Logu pri Brezovici, druga je bila na Dunaju, šesta na uvodni tekmi na Kitajskem, 12. v Innsbrucku in zdaj še deveta v Vailu.