Markovičeva in Škofic proglašena za najboljša plezalca minulega leta

Pričakovano sta naziva za najboljša plezalca v minulem letu pripadla Mini Markovič in Domnu Škoficu.

Objavljeno
28. januar 2016 20.05
plezanje
G. L.
G. L.

Ljubljana - Mina Markovič in Domen Škofic sta v letu 2015 zaznamovala slovensko športno plezanje, zato sta pričakovano osvojila naziva najboljših slovenskih športnih plezalcev leta. Oba sta v pretekli sezoni postavljala mejnike in krojila vrh svetovnega plezanja.

Markovičeva je lani osvojila naslov evropske prvakinje, zatem pa v svetovnem pokalu trikrat stopila na najvišjo stopničko in enkrat na drugo, kar ji je prineslo že tretjo zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. Še šestič zapored je postala tudi slovenska državna prvakinja.

»Po pravici povedano teh naslovov ravno ne štejem, so mi pa vedno prijeten trenutek, da se še enkrat spomnim na preteklo sezono, preletim vse, kaj se je dogajalo, in se potem res s polno paro lotim nove sezone. Tudi pretekla sezona je bila več kot uspešna. Naslov evropske prvakinje in pa skupna zmaga v svetovnem pokalu so definitivno stvari, ki ti ostanejo zapisane za zelo dolgo, ampak bi rekla, da imajo tudi take podelitve svojo težo in namen. Prav je, da se enkrat na leto zberemo. Dober mesec in pol po svetovnih pokalih sem preživela v skali in res sem zelo uživala, hkrati pa nanizala nekaj zelo uspešnih vzponov in mislim, da si upam napovedati eno uspešno sezono tudi v tej smeri,« je za STA povedala izkušena tekmovalka.

Če Mina že vrsto let kroji vrh svetovnega športnega plezanja, je preboj med najboljše letos uspel tudi Škoficu. V svoji najboljši sezoni doslej je na tekmah svetovnega pokala v težavnosti trikrat stal na odru za zmagovalce, v najlepšem spominu pa mu bo ostala tekma v belgijskem Puursu, kjer je dosegel svojo prvo zmago v karieri. Na državnem nivoju je naslov prvaka osvojil četrtič zapored in zatem podobno kot Markovičeva dobro plezal še v naravnih plezališčih.

Pri Planinski zvezi Slovenije so na Gospodarskem razstavišču danes podelili priznanja še najboljšim v preostalih športnih panogah pod njihovim okriljem. Nejc Kuhar je postal najboljši turni smučar leta, Janez Svoljšak najuspešnejši ledni plezalec, nagrado za izstopajoče alpinistične dosežke pa sta prejela Marko Prezelj in Urban Novak, ki sta lani jeseni v vzhodnem delu gorovja Kašmir v Indiji preplezala prvenstveno smer na 6173 metrov visoko goro Cerro Kištvar.

Najboljša alpinistka leta je postala Anastasija Davidova, najperspektivnejši alpinist je Matevž Mrak, nagrada za življenjsko delo je pripadla Petru Podgorniku, nagrade za posebne alpinistične dosežke pa so pobrali Luka Lindič, Luka Krajnc in Tadej Krišelj.