Marquez: Pomembno, da sem ustavil Rossijev nalet

Zdi se, da lahko španskemu asu Marcu Marquezu le še čudež prepreči osvojitev nove lovorike.

Objavljeno
27. september 2016 00.00
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Marc Marquez je s četrto zmago v letošnji sezoni in skupno 28. v razredu motoGP, ki si jo je pridirkal na nedeljski veliki nagradi Aragonije, naredil velikanski korak k tretjemu naslovu svetovnega prvaka po letih 2013 in 2014. Glede na to, kako zrelo razmišlja pri svojih 23 letih, se zdi, da ga lahko le še čudež ustavi na poti k novi lovoriki.

Španski zvezdnik ima pred zadnjimi štirimi letošnjimi preizkušnjami – VN Japonske v Motegiju (16. 10.), VN Avstralije na Phillip Islandu (23. 10.), VN Malezije v Sepangu (30. 10.) in VN Valencie (13. 11.) – kot vodilni v skupnem seštevku za SP velikanskih 52 točk naskoka pred drugouvrščenim Valentinom Rossijem, torej že več kot dve zmagi, kar je res ogromno.Toda Marquez kljub temu ostaja z obema nogama na trdnih tleh.

»Moja prednost je res lepa, vendar pa moramo biti še naprej zelo, zelo osredotočeni na naše delo, kajti hitro se lahko zgodi kakšna napaka, o čemer smo se lahko prepričali tudi na tokratni dirki. Še sam ne vem, kako sem se rešil,« si je oddahnil po podvigu na dirkališču Motorland Aragon pri Alcanizu in opozoril, da je pred njimi nadvse naporna druga polovica oktobra, ko si bodo preizkušnje in potovanja sledili kot po tekočem traku.

»To bo 'kritični' del prvenstva. Zavedamo se, da se bomo na nekaterih stezah mučili bolj, na drugih manj, nadaljevati pa moramo tako kot na VN Aragonije. Ostati moramo torej mirni in z občutkom do konca priviti ročico za plin,« je napovedal 23-letni Katalonec in ponovil, kako zelo pomemben je bil zanj nedeljski podvig, ki ga je lovil več mesecev.

»Rossi je na prejšnjih štirih dirkah nadomestil 16 točk za menoj, ob takšnem nadaljevanju bi še okrepil zaupanje vase in postal še samozavestnejši. Zato je bilo zelo pomembno, da sem ustavil njegov nalet,« je poudaril Marquez in priznal, da ga je začel v zadnjem obdobju, ko mu ni šlo po načrtih in željah, že počasi glodati črv dvoma.

Kljub temu se je z velikimi pričakovanji odpeljal na štart 14. letošnje preizkušnje za SP. »Veliko nagrado Aragonije sem si že pozimi posebej podčrtal na koledarju. Na njej sem si želel napasti in zmagati. To je bil moj načrt, ki sem ga tudi uresničil,« je bil vesel španski as, toliko bolj srečen, ker se spet odlično počuti na svoji hondi RC213V.

Njegov najhujši tekmec Rossi je poudaril, da se – dokler bo imel teoretične možnosti – ne bo vdal v boju za naslov svetovnega prvaka. Ko se je na nedeljski dirki prebil v vodstvo, je dal vse od sebe, kar pa na njegovo žalost ni bilo dovolj, da bi odbil Marquezov napad. »Ko je Marc padel, sem upal, da ima težave s prednjo gumo,« je razkril 37-letni Italijan, ki pa se mu želja ni uresničila. Še več; v obračunu z moštvenim tekmecem Jorgejem Lorenzom je izgubil še drugo mesto.

»Naredil sem napako pri zaviranju, bil sem enostavno prehiter. Če bi v tistem zavoju vseeno poskusil prehiteti Jorgeja, bi bilo tveganje za trčenje vendarle preveliko. Zato sem se odločil zapeljati v 'zasilni izhod',« je pojasnil Rossi in pripomnil, da so v Yamahini ekipi ves konec tedna delali na tem, da bi bili močni v drugem delu dirke. »Vendar pa se nam potem ni izšlo tako, kot smo si zamislili. Seveda bi v cilj raje pripeljal pred Jorgejem, a je bil tokrat boljši,« je še dejal sedemkratni svetovni prvak v kraljevskem motociklističnem razredu, vendar pa od njegove zadnje lovorike mineva že sedmo leto.