Mayweather stežka do zmage po sodniški odločitvi

Floyd Mayweather je ubranil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji in ugnal Marcosa Maidana po točkah.

Objavljeno
04. maj 2014 08.18
Posodobljeno
04. maj 2014 08.18
Mayweather Maidana Boxing
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Las Vegas - Ameriški boksarski zvezdnik Floyd Mayweather je po 12 rundah spektakla v Las Vegasu premagal Argentinca Marcosa Maidana in ubranil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji. S tem je naslovu po verziji WBC, ki ga je imel doslej, dodal še pas prvaka po verziji WBA, ki ga je imel doslej njegov poražen tekmec.

Mayweather je imel na poti do zmage nemalo težav. Čeprav je veljal za favorita dvoboja (pred tem je dobil 26 dvobojev z nokavtom) se je zlasti v prvih petih rundah nekajkrat znašel v resnih težavah, Argentinec je bil izjemno bojevit in nepopustljiv. Kljub razbiti arkadi je 37-letni ameriški boksar vztrajal in v zadnjih rundah pokazal več, na koncu pa se veselil zmage po sodniški odločitvi.

Eden izmed treh sodnikov dvoboj ocenil celo kot neodločen (114:114); preostala sta zmago pripisala Američanu (117:111 in 116:112). Argentinec se je po tekmi pritoževal, da so ga okradli, s tem pa so se strinjali tudi mnogi gledalci, ki so glasno protestirali proti sodniški odločitvi. »Prepričan sem, da bi moral zmagati. Tekmec se ni boril kot moški. Nihče ga doslej ni tako napadal, in nihče mu ni zadal toliko težkih udarcev,« je menil Maidana, ki je bil poražen četrtič v karieri.

»Po udarcu z glavo dve rundi nisem dobro videl. Ker pa je bil boj za naslov prvaka, sem se na to prilagodil. Moram reči, da je bil to najtežji rokoborski obračun doslej,« je po dvoboju razlagal Mayweather, ki je dosegel že 46. zmago v karieri, zanjo je prejel 32 milijonov dolarjev.